C─âprioarele celebre din Japonia mor din cauza consumului de plastic

in Biodiversitate, Poluare 10 July 2019 107 Views

C─âprioarele din Nara, vechea capital─â a Japoniei medievale, au fost recunoscute ÔÇ×comori naturaleÔÇŁ ├«n 1957, doar c─â acum au ├«nceput s─â moar─â din cauza consumului de plastic, pe care ├«l ingereaz─â ├«mpreun─â cu m├óncarea pe care le-o dau turi╚Ötii.

Autorit─â╚Ťile avertizeaz─â vizitatorii s─â nu mai hr─âneasc─â animalele ÔÇô care au devenit o atrac╚Ťie turistic─â principal─â ÔÇô dup─â ce c├óteva au decedat din cauz─â c─â au ├«nghi╚Ťit plastic. Din martie p├ón─â acum au murit 14 c─âprioare, iar resturi de plastic au fost g─âsite ├«n stomacurile a nou─â dintre acestea.

ÔÇ×Cea mai mare cantitate g─âsit─â la un una dintre cele nou─â a fost de 4,3 kilogrameÔÇŁ, a declarat pentru AFP un membru al Funda┼úia pentru Conservarea C─âprioarelor din Nara, Yoshitaka Ashimura. ÔÇ×Am fost surprin┼či. Volumul era a┼ča de mareÔÇŁ, a ad─âugat reprezentantul.

Cel mai probabil, ambalajele ╚Öi pungile au fost aruncate de c─âtre vizitatorii care au hr─ânit c─âprioarele cu diverse alimente, de╚Öi exist─â mesaje de aten╚Ťionare peste tot c─â aceste animale m─ân├ónc─â numai biscui╚Ťi senbei cump─âra╚Ťi de la magazinele locale ╚Öi care nu sunt ambalate ├«n plastic.

Nara este vizitat de mii de turi╚Öti pentru templele ╚Öi altarele Shinto, dar ╚Öi pentru a interac╚Ťiona cu cele aproximativ 1.300 de c─âprioare care tr─âiesc libere ├«n principalul parc al ora╚Öului nipon ╚Öi care de multe ori sunt v─âzute cutreier├ónd pe str─âzi, ├«n c─âutarea gust─ârilor oferite de vizitatori.

Animalele, care au fost declarate ÔÇ×comori naturaleÔÇŁ ├«n 1957 ╚Öi care sunt considerate mesageri divini ├«n mitologia Shinto, devin agresive dac─â turi╚Ötii le tachineaz─â cu m├óncarea sau vor s─â-╚Öi fac─â selfie cu ele.┬á

Potrivit lui Rie Maruko, veterinar ╚Öi membru al unei funda╚Ťii pentru protejarea animalelor, citat de The Guardian, c─âprioarele au murit de ├«nfometare dup─â ce plasticul ╚Öi alte obiecte str─âine de plastic le-au deteriorat sistemul digestiv foarte complex.

ÔÇ×C─âprioarele care au murit erau at├ót de slabe ├«nc├ót le puteam sim╚Ťi oaseleÔÇŁ, a mai spus Maruko care a cerut turi╚Ötilor s─â nu mai hr─âneasc─â animalele cu altceva dec├ót cu biscui╚Ťii specifici.

Num─ârul turi┼čtilor care ajung ├«n ora┼čul Nara, unde se afl─â parcul cu acela┼či nume, a crescut ├«n ultimii ani. ├Än 2017 au fost ├«nregistra┼úi 16,3 milioane de vizitatori, comparativ cu 15,5 milioane, ├«n 2016 – ╚Öi de zece ori mai mul╚Ťi dec├ót ├«n 2012.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii