It’s all about sharing – Până în 2030, unul din trei kilometri parcurși va fi în regim ”shared”

in It's all about sharing, Recomandate, Seriale, Transport 8 March 2018 65 Views

Într-o perioadă foarte scurtă de timp, condusul propriei mașini va deveni tot mai puțin practicat, învreme ce vom asista la dezvoltarea unor concepte de mobilitate urbană de tip “low-cost sharing”, susține Daniel Anghel, partener, lider al echipei de Servicii pentru Sectorul Automotive din cadrul PwC România. Conform studiului Cele cinci dimensiuni ale transformarii industriei auto, realizat de PwC, din ce în ce mai mulți oameni se îndreaptă către ”car-sharing” și este foarte posibil ca pănă în 2030 să fie mult mai puțini proprietari de autoturisme. Cu toate acestea, distanțele parcurse în interes personal, la nivelul Europei, ar putea crește cu 23% până în 2030 și vor atinge 5,88 miliarde de kilometri. 

Ca rezultat al noilor concepte de ”sharing”, parcul auto al Europei ar putea să scadă de la 280 de milioane la 200 de milioane de autovehicule și de la 270 de milioane la 212 milioane în Statele Unite. În schimb, China este așteptată să-și dezvolte parcul auto și să atingă 280 de milioane de autoturisme, de la 180 de milioane, cât are în prezent.

Acest nou concept de mobilitate va fi stimulat și de extinderea aglomerărilor urbane și de incapacitatea rețelelor publice de transport de a ține pasul cu ritmul acestei extinderi”, a declarat Daniel Anghel.

Studiul PwC previzionează faptul că până în anul 2030, mai mult de unul din trei kilometri va fi fost parcurs printr-o forma sau alta de ”sharing”.

Mașinile electrice și cele autonome vor accelera schimbarea

Aceasta schimbare către ”ride-sharing” este strâns legată de două mega-tendințe ale pieîei auto: popularizarea autovehiculelor electrice și avansul foarte puternic al dezvoltării mașinilor autonome. În scenariul PwC, până în 2030, 55% din totalul de mașini noi ar putea fi electrice, în timp ce motoarele convenîionale, cu combustie internă, vor ieși, încet-încet de pe piață.

Aceste evoluții ale pieței auto sunt prevăzute să se petreacă, în mare parte, în paralel în Europa și Statele Unite. În China, pe de altă parte, adoptarea mobilității autonome și a celei în regim ”ride share” se va petrece mult mai rapid, în comparație cu țările din Vest. Acest lucru ar putea face din China principala țară pentru transformarea industriei auto.

Diferitele concepte, dezvoltări și inovații ale industriei se vor antrena una pe cealaltă în crearea de noi modele de utilizare a mașinilor viitorului. De exemplu, mașinile electrice sunt considerate a fi mai robuste comparativ cu cele care au motoare cu ardere internă, datorită sistemului de propulsie mai simplu. Acest lucru s-ar putea traduce într-un avantaj semnificativ pentru conceptul de ride-sharing. Pe de altă parte, mașinile autonome, indiferent de tipul de propulsie, au șanse mari să devină un fel de “taxiuri robot”atunci când cele două concepte sunt aduse împreună. În altă ordine de idei, dacă analizam dezvoltarea mașinilor electrice prin prisma rețelelor inteligente de transport de electricitate, acestea vor putea fi capabile să accepte curentul nefolosit de aceste automobile odată ajunse la destinație si nu vor mai fi folosite o perioadă de timp”, explică Daniel Anghel.

Traficul auto se va schimba dramatic

Combinarea diverselor mega-tendințe va însemna de fapt schimbarea dramatică a modelului de trafic auto. Cum din ce în ce mai mulți oameni se îndreaptă către ”car-sharing” este foarte posibil ca până în 2030 să fie mult mai puțini proprietari de autoturisme. Cu toate acestea, în acelasi timp traficul la nivel individual se va dezvolta masiv. Distanțele parcurse in interes personal, la nivelul Europei, ar putea crește cu 23% până în 2030 și vor atinge 5,88 miliarde de kilometri. Predicțiile întrevăd o creștere de 24% în Statele Unite ale Americii și 183% în China.

Pe lângă creșterea populației, unul dintre motivele pentru aceste evoluții este că, pe viitor, mașinile autonome vor fi folosite de oamenii care astăzi, din diferite motive, nu pot șofa.

Un alt factor pentru aceste creșteri este faptul că dezvoltarea mașinilor complet autonome va genera așa-zisele ”călătorii de transfer”, pentru că ”taxiurile robot” vor trebui să mearga din punctul A în punctul B pentru a prelua pasageri.

Șoselele vor fi mai aglomerate, dar aglomerarea va forța un marcaj mai bun al drumurilor care vor facilita condusul autonom care este un mod de utilizare mult mai eficient al cailor de rulare. Pe de altă parte, conectivitatea ridicată va ajuta la o mai buna eficientizare a traficului individual”, spune Kenneth Spiteri, Assurance Services Leader, Pwc Romania

În consecință, studiul PwC descrie a patra mega tendință ca fiind ”conectivitatea”, pe lângă celelalte, ”autoturismele electrice”, ”condusul autonom” și ”ride-sharing”.

Cu 33% mai multe înmatriculări până în 2024

Scenariul PwC ia în calcul o creștere anuală cu o treime a înmatriculărilor de mașini noi în Europa care va aduce un surplus de peste 24 de milioane de mașini pe străzi până în 2030, aceasta fiind singura modalitate de a compensa uzura mașinilor în urma utilizării lor în concepte de ”car-sharing”.

Din cauza presiunilor pe care le vor exercita operatorii de flote auto, producătorii auto și furnizorii de sub-ansamble vor trebui să investească în facilități de producție pentru a satisface noile tendințe, precum electro-mobilitatea.

Concomitent, noii competitori din industria de tehnologie vor dori să profite de oportunitatea de a intra pe această piață.

Comentarii

comentarii