Caraş-Severin: Poluare cu produs petrolier pe Dunăre, pe o lungime de un kilometru

in Autoritati, Business, Poluare 30 October 2019 223 Views

Marți dimineață a fost sesizată pe Dunăre, între localităţile Pârva Reca şi Măceşti din județul Caraș-Severin, o pată de produs petrolier lungă de un kilometru și lată de 100 de metri. Produsul ar fi apă de santină, care este folosită pentru balastarea navelor și care, de obicei, este descărcată în port. Autoritățile lucrează pentru identificarea vasului care a produs poluarea.

„Pata a fost identificată în această dimineaţă (marţi – n.r.) şi a fost confirmată de angajaţii noştri, fapt pentru care am luat deja măsuri de a opri extinderea sa. Este o pată de produs petrolier, provenită, probabil, din apă de santină, de la unul din vasele care tranzitează Dunărea. Intervenim, deocamdată, cu formaţia din Moldova Nouă, care are stocul local pregătit de material absorbant de produs petrolier şi vom sprijini şi de la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa, atât cu material absorbant, cât şi cu oameni”, a declarat ieri inginerul şef al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraş-Severin, Vilhelm Szabo, citat de Agerpres.

Apa de santină este folosită pentru balastarea navelor, iar când nu mai este nevoie de ea, unii o aruncă direct în Dunăre, fără a o descărca în port, unde această operaţiune ar genera costuri.

SGA lucra, marți, la prânz, cu Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin, cu Căpitănia Portului Moldova Nouă şi cu Poliţia de Frontieră, pentru identificarea vasului care a produs poluarea, potrivit unei postări de pe Facebook a Gărzii de Mediu.

Pata se întinde pe o lungime de un kilometru şi o lăţime de 100 de metri.  

„În prezent, Poliţia de Frontieră verifică punctul de intrare a Dunării în ţară, la Baziaş, iar reprezentanţii Parcului Natural Porţile de Fier, în punctele de acostare, cu barca, pentru a descoperi sursa acestei poluări. Se suspicionează un vapor care se află în apele sârbeşti, însă, momentan, se fac verificări pentru a afla dacă aceasta este sursa”, a afirmat comisarul şef al Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Senina Dreve.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii