Extragerea dioxidului de carbon din aer este mai ieftin─â dec├ót credeau oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â

in Business, Poluare 14 June 2018 162 Views

Carbon Engineering, o companie din Canada, care are sprijinul financiar al lui Bill Gates, a lansat un studiu care demonstreaz─â modul ├«n care tehnologia companiei este capabil─â s─â captureze dioxidul de carbon din atmosfer─â la un cost mai mic de 100 dolari SUA pe ton─â. Acest pre╚Ť reprezint─â o sc─âdere semnificativ─â din costurile curente, care pot dep─â╚Öi 600 de dolari pe ton─â.

Inginerii companiei au operat o instala╚Ťie pilot de extrac╚Ťie a CO2 ├«n British Columbia ├«ncep├ónd cu anul 2015. Aceast─â instala╚Ťie – bazat─â pe un concept numit captur─â direct─â a aerului – a furnizat┬áprimele informa╚Ťii necesare studiului, care include estim─âri ale costurilor de la furnizorii comerciali ai tuturor componentelor majore. ├Än func╚Ťie de o varietate de op╚Ťiuni de proiectare ╚Öi de ipoteze economice, costul extragerii unei tone de CO2 din atmosfer─â variaz─â ├«ntre 94 ╚Öi 232 de dolari SUA. Ultima analiz─â pe acest subiect a fost efectuat─â de Societatea American─â de Fizic─â ├«n 2011, ╚Öi a estimat un cost de 600 de dolari pe ton─â.

“Acesta este un adev─ârat pas ├«nainte, ╚Öi nu numai compania noastr─â crede asta”, a declarat David Keith, co-fondatorul Carbon Engineering, pentru BBC News. “Sper c─â acest lucru schimb─â modul ├«n care privim aceast─â tehnologie, de la a fi acel lucru pe care oamenii ├«l consider─â un salvator magic, ceea ce nu este, sau c─â este absurd de costisitor, ceea ce nu este, la a fi o tehnologie capabil─â de a fi dezvoltat─â ├«ntr-un mod util. “

Tehnologia Carbon Engineering sufl─â aer prin ni╚Öte turnuri care con╚Ťin o solu╚Ťie de hidroxid de potasiu, care reac╚Ťioneaz─â cu CO2-ul pentru a forma carbonat de potasiu. Rezultatul, dup─â o prelucrare ulterioar─â, este o pelet─â de carbonat de calciu care poate fi ├«nc─âlzit─â pentru a elibera CO2. Acest CO2 putea fi apoi presurizat, introdus ├«ntr-o conduct─â ╚Öi aruncat ├«n subteran. Dar, compania inten╚Ťioneaz─â s─â utilizeze gazul pentru a face combustibili sintetici, cu emisii reduse de carbon.

Carbon Engineering spune c─â a publicat lucrarea pentru a avansa discu╚Ťiile despre costul ╚Öi poten╚Ťialul tehnologiei.

“├Äncerc─âm cu adev─ârat s─â comercializ─âm ├«n mod serios captarea direct─â a aerului ╚Öi, pentru a face acest lucru, trebuie s─â ai la bord pe toat─â lumea din lan╚Ťul de aprovizionare”, a mai spus Keith.

├Änfiin╚Ťat─â ├«n 2009, Engineering Carbon este una dintre pu╚Ťinele companii care urm─âresc tehnologiile directe de captare a aerului. Un concurent, Climeworks din Zurich, Elve╚Ťia, a deschis o instala╚Ťie comercial─â anul trecut, care poate capta 900 de tone de CO2 din atmosfer─â ├«n fiecare an pentru utilizare ├«n sere. Climeworks a deschis, de asemenea, o a doua instala╚Ťie din Islanda, care poate capta 50 de tone de CO2 pe an ╚Öi s─â le ├«ngrope ├«n forma╚Ťiuni de bazalt subterane.

Climeworks spune c─â pentru a capta o ton─â de CO2 la instala╚Ťia sa elve╚Ťian─â sunt necesari aproximativ 600 de dolari. Oficialii companiei se a╚Öteapt─â ca cifra s─â scad─â sub 100 de dolari pe ton─â ├«n 5-10 ani, pe m─âsur─â ce opera╚Ťiunile vor cre╚Öte. ├Än acela╚Öi timp, studiul Carbon Engineering ofer─â cel mai detaliat─â analiz─â despre costul unei astfel de tehnologii.

Totu╚Öi, reprezentan╚Ťii Carbon Engineering spun c─â sunt con╚Ötien╚Ťi de provoc─ârile proiectului. ÔÇŁExist─â 100 de moduri prin care putem s─â d─âm gre╚ÖÔÇŁ, a spus Keith. Cu toate acestea, el consider─â c─â problema decarboniz─ârii transportului aerian ╚Öi de mare tonaj nu poate fi satisf─âcut─â doar de utilizarea vehiculelor electrice.

“Pentru combustibilii lichizi avem nevoie de r─âspunsuri mai bune, iar aceast─â abordare, de extragere a dioxidului de carbon din aer plus hidrogenul pe care ├«l ob╚Ťine╚Ťi din surse regenerabile pentru a produce combustibili, aceasta este calea”.

Studiul efectuat de Carbon Engineering a fost publicat în revista Joule.

Cite╚Öte ╚Öi:┬áPre╚Ťul carbonului s-a dublat de la ├«nceputul anului

VIDEO Instala╚Ťia cinetic─â CarbonScape ilustreaz─â emisiile de carbon ale lumii cu ajutorul sunetului

Comentarii

comentarii