BP: Revenirea c─ârbunelui a dus la cre┼čterea emisiilor de carbon ├«n 2017

in Business, Poluare 18 June 201812 Views

Emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut pentru prima dată în 2017, după trei ani de stagnare, ca urmare a relansării consumului de cărbune care a anulat efectele unei expansiuni record a energiilor regenerabile, arată un raport publicat de grupul petrolier BP.

Cererea de energie s-a accelerat ├«n 2017 cu 2,2%,┬á fa┼ú─â de un avans de 1,2% ├«n 2016, ┼či totodat─â cel mai puternic ritm de cre┼čtere de dup─â 2013.┬áExpansiunea solid─â a economiei globale a dus at├ót la o cre┼čtere record de 17% a produc┼úiei de energie regenerabil─â ├«n 2017, cea mai mare cre┼čtere anual─â ├«nregistrat─â vreodat─â, c├ót ┼či la o cre┼čtere de un procent a consumului mondial de c─ârbune, prima cre┼čtere ├«nregistrat─â dup─â 2013.

Deschiderea noilor centrale electrice pe baz─â de c─ârbune ├«n India ╚Öi China a dus la cre╚Öterea consumului de c─ârbune cu 1%, subliniind dificult─â╚Ťile pe care economiile ├«n curs de dezvoltare le ├«nt├ómpin─â ├«n satisfacerea cererii de energie electric─â ├«n combaterea polu─ârii.

BP și alte companii petroliere, cum ar fi Royal Dutch Shell, au solicitat reducerea emisiilor de carbon prin transformarea centralelor de cărbune în unele pe gaz natura,l mai prietenos cu mediul.

Cu toate acestea, ponderea c─ârbunelui ├«n produc╚Ťia de energie electric─â r─âm├óne ├«n prezent ├«n jur de 38%, practic neschimbat─â din 1997, ├«n timp ce ponderea combustibililor nefosili este u╚Öor diminuat─â, pe m─âsur─â ce puterea centralelor nucleare s-a diminuat, a spus economistul ╚Öef al BP, Spencer Dale.

Sectorul energetic absoarbe mai mult de 40% din energia primară și reprezintă peste o treime din emisiile de carbon.

Acest lucru este foarte ├«ngrijor─âtor”, a declarat Dale reporterilor ├«ntr-un briefing ├«nainte de a fi lansat raportul. “C├ót de mult am f─âcut progresul ├«n 20 de ani? Nici unul.”

├Än aceste condi┼úii, emisiile globale de gaze cu efect de ser─â au crescut cu 1,6% ├«n 2017, comparativ cu o cre┼čtere foarte mic─â sau chiar stagnare ├«n preceden┼úii trei ani, dar mai mici dec├ót cre╚Öterea medie de 2,5% ├«n cei 10 ani p├ón─â ├«n 2014.

Conform acordului convenit la Paris ├«n 2015, emisiile de carbon ar urma s─â fie reduse la jum─âtate p├ón─â ├«n 2040 ┼či apoi la zero p├ón─â la finele secolului pentru a limita ├«nc─âlzirea global─â.

Pentru a avea o ┼čans─â de a intra pe o traiectorie consistent─â cu ├«ndeplinirea obiectivelor convenite la Paris trebuie s─â aib─â loc progrese semnificative ├«n sectorul produc┼úiei de electricitateÔÇŁ, a spus Spencer Dale.

Cite╚Öte ╚Öi:┬áOamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au inventat o membran─â care capteaz─â 90% dintre emisiile de CO2 ale centralelor electrice

Comentarii

comentarii