Care este cheia eradic─ârii foametei ╚Öi a malnutri╚Ťiei

in Eat Smart, Slider homepage 22 May 2018 15 Views

Comunitatea global─â s-a angajat s─â elimine foametea ╚Öi toate formele de malnutri╚Ťie p├ón─â ├«n anul 2030 – Obiectivul de Dezvoltare Durabil─â num─ârul 2 al Agendei 2030. Cu mai pu╚Ťin de 12 ani r─âma╚Öi p├ón─â ├«n 2030, statele din Europa ╚Öi Asia Central─â nu ├«╚Öi pot permite s─â lase garda jos. Promovarea sistemelor alimentare s─ân─âtoase este esen╚Ťial─â pentru realizarea unei dezvolt─âri durabile

cheia eradic─ârii foametei ╚Öi a malnutri╚Ťiei

Potrivit declara╚Ťiilor lui Jos├ę Graziano da Silva, directorul generalal Organiza╚Ťiei pentru┬áAlimenta╚Ťie┬á╚Öi Agricultur─â┬áa Na╚Ťiunilor Unite (FAO), statele din regiunea Europei ╚Öi a Asiei Centrale sunt pe cale s─â ating─â obiectivele propuse.

Majoritatea au f─âcut progrese semnificative ├«n reducerea propor╚Ťiei popula╚Ťiilor afectate de foamete. Dar ├«nc─â mai r─âm├ón probleme importante legate de securitatea alimentar─â ╚Öi nutri╚Ťie.┬áUnele ╚Ť─âri din regiune continu─â s─â lupte cu “povara tripl─â” a malnutri╚Ťiei: subnutri╚Ťia, deficien╚Ťele ├«n micronutrien╚Ťi ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, ratele rapide de cre╚Ötere a obezit─â╚Ťii ╚Öi a excesului de greutateÔÇŁ, spune da Silva.

Directorul general FAO subliniaz─â faptul c─â deficien╚Ťele de micronutrien╚Ťi ╚Öi supralimentarea la copii ╚Öi adul╚Ťi au devenit dou─â probleme majore legate de siguran╚Ťa alimentar─â ╚Öi nutri╚Ťie din ├«ntreaga regiune, ambele av├ónd ca rezultat reducerea capacit─â╚Ťii umane ╚Öi pierderi ├«n productivitate.

Poate c─â cel mai surprinz─âtor este indicatorul privind nesiguran╚Ťa alimentar─â moderat─â sau sever─â, bazat─â pe Scala Experien╚Ťei Insecurit─â╚Ťii Alimentare. Datele sondajului arat─â c─â 14,3 milioane de adul╚Ťi din regiune ├«nc─â consider─â c─â sunt grav afecta╚Ťi de insecuritatea alimentar─âÔÇŁ, a punctat oficialul FAO.

Cum pot fi contracarate foametea ╚Öi malnutri╚Ťia

  • ├Än primul r├ónd, sisteme alimentare durabile. De la produc╚Ťie la consum, agricultura durabil─â ╚Öi sistemele alimentare ofer─â siguran╚Ť─â alimentar─â ╚Öi nutri╚Ťie pentru to╚Ťi, f─âr─â a compromite capacitatea p─âm├óntului de a continua s─â produc─â pentru genera╚Ťiile viitoare. Av├ónd ├«n vedere efectele schimb─ârilor climatice, aceasta va ├«nsemna practicarea unei agriculturi, silviculturi ╚Öi pescuit durabile, diversificarea produc╚Ťiei ╚Öi asigurarea faptului c─â agricultura contribuie at├ót la atenuarea, c├ót ╚Öi la adaptarea la schimb─ârile climatice. De asemenea, resursele naturale ale acestei regiuni – apa, solurile, biodiversitatea, p─âdurile, ecosistemele unice ╚Öi fragile – trebuie gestionate ├«n mod durabil.
  • ├Än al doilea r├ónd, accesul pe tot parcursul anului la alimenta╚Ťie adecvat─â ╚Öi s─ân─âtoas─â pentru to╚Ťi oamenii. Eradicarea foametei nu este singura mare provocare ├«n ceea ce prive╚Öte malnutri╚Ťia. ├Än prezent, lumea se confrunt─â cu o epidemie ├«n ce prive╚Öte excesul de greutate ╚Öi obezitatea. Statisticile cresc ├«n majoritatea ╚Ť─ârilor ├«n curs de dezvoltare ╚Öi ├«n cele dezvoltate. ├Än 2016, peste 1,9 miliarde de adul╚Ťi din lume erau supraponderali. Dintre ace╚Ötia, peste 650 de milioane obezi. Consumul excesiv de alimente prelucrate, bogate ├«n sare ╚Öi zaharuri, este principalul motor al acestei cre╚Öteri a excesului de greutate ╚Öi a obezit─â╚Ťii. ╚Ü─ârile trebuie s─â abordeze aceast─â situa╚Ťie prin stimularea unei diete s─ân─âtoase. Politicile publice na╚Ťionale sunt fundamentale. Consumatorii trebuie s─â fie con╚Ötien╚Ťi de avantajele ╚Öi de daunele cauzate de ceea ce m─ân├ónc─â. Aceasta implic─â educa╚Ťia nutri╚Ťional─â, sensibilizarea, precum ╚Öi reglement─ârile privind etichetarea ╚Öi reclamele.
  • ├Än al treilea r├ónd, reducerea de╚Öeurilor ╚Öi a pierderilor alimentare. O treime din produsele alimentare sunt pierdute sau risipite ├«n fiecare an. Pentru a opri aceast─â situa╚Ťie, avem nevoie de angajamente din partea produc─âtorilor, comercian╚Ťilor cu am─ânuntul ╚Öi a consumatorilor din toate ╚Ť─ârile – pentru a reduce la minimum pierderile de alimente ├«n timpul produc╚Ťiei, depozit─ârii ╚Öi transportului ╚Öi pentru a reduce risipa alimentelor de c─âtre comercian╚Ťii cu am─ânuntul ╚Öi consumatori.
  • ├Än al patrulea r├ónd, eradicarea s─âr─âciei din mediul rural. Sprijinirea produc─âtorilor la scar─â mic─â ╚Öi a fermelor de familie este fundamental─â, deoarece ace╚Ötia sunt cei care de╚Ťin cheia pentru alimentarea durabil─â a unei popula╚Ťii globale ├«n cre╚Ötere ╚Öi care contribuie la eradicarea s─âr─âciei extreme p├ón─â ├«n 2030.

 

 

Comentarii

comentarii