Care sunt avantajele ipotecii de eficienţă energetică

in EcoLIFESTYLE, Energie 16 February 2018 25 Views

Veşti bune pentru proprietarii de imobile din Europa. E.On, împreună cu mai multe instituţiile financiare europene, va realiza un concept de facilitare a investiţiilor în eficienţa clădirilor. Proiectul  EeMAP, sprijinit de Comisia Europeană, intenţionează să creeze o „ipotecă de eficienţă energetică”.

avantajele ipotecii de eficienţă energetică

Punctul de pornire al iniţiativei numite Ipoteci de Eficienţă Energetică a fost Uniunea Energetică a UE, a cărei agendă defineşte eficienţa energetică şi a resurselor ca bloc central în vederea implementării obiectivelor politicii energetice şi climatice a UE.

Clădirile îşi arogă 40% din totalul consumului de energie şi 36% din emisiile de dioxid de carbon din UE. Creşterea eficienţei energetice a clădirilor existente ar reduce consumul de energie cu 5-6% şi emisiile de dioxid de carbon cu 5%.

Faza pilot a EeMAP va începe în data de 14 iunie 2018. Obiectivul schemei pilot este acela de a testa varianta iniţială a produsului de ipotecă de eficienţă energetică la nivel naţional alături de parteneri cheie precum băncile, evaluatorii de proprietăţi, Consiliile Green Building şi companiile de utilităţi energetice. Un grup extins de creditori pionieri, inclusiv bănci renumite, jucători de dimensiuni medii de pe piaţă şi creditori locali specializaţi din Europa şi-au manifestat deja dorinţa de a se implica în faza pilot.

Obţinerea mai uşor a finanţărilor prin intermediul unei ipoteci de eficienţă energetică ar trebui să fie un motiv în plus pentru clienţi pentru a-şi izola mai bine clădirile, pentru a-şi înlocui vechiul sistem de încălzire sau pentru a-şi creşte independenţa energetică prin utilizarea de panouri solare, cu baterii sau stocare virtuală. De asemenea, se intenţionează şi facilitarea achiziţiei de case sau clădiri comerciale deja eficiente energetic prin finanţare preferenţială tot cu ipotecă.

Ipoteca verde de la bancă, pentru dezvoltatorii și cumpărătorii de locuințe eco

Documentarea întreprinsă de către E.ON în mai multe state europene a urmărit măsura în care clienţii ar fi interesaţi de o „ipotecă de eficienţă energetică” în variantă standard. Rezultatul a fost unul categoric pozitiv, cu un nivel ridicat de atractivitate mai ales în Italia şi în Marea Britanie. În Germania şi Suedia respondenţii au salutat faptul că, pe lângă instrumentele de finanţare existente, li s-a pus la dispoziţie o alternativă sau o ofertă mai cuprinzătoare.

Studiul nostru indică faptul că iată, consumatorii văd care sunt beneficiile unei ipoteci de eficienţă energetică, având trei avantaje: facturi mai mici la electricitate, rate mai mici la ipotecă şi o casă mai caldă, mai confortabilă. Acest produs ar putea, de asemenea, deschide calea spre alte parteneriate noi şi inovatoare între cei care împrumută şi utilităţi”, a spus Marco Marijewycz, Manager de piaţă la E.ON Solutions, compania care a coordonat  studiul despre consumatori.

De asemenea, Luca Bertalot, coordonator EeMAP şi secretar general EMF-ECBC, a adăugat o cerere ridicată din partea consumatorilor reprezintă cheia succesului în cazul acestui produs.

Studiul despre consumatori este nu doar încurajator, dată fiind reacţia pozitivă a acestora, ci va fi şi nepreţuit în ceea ce priveşte pregătirile pentru faza pilot a EeMAP, ajutând băncile să înţeleagă ceea ce îşi doresc şi ceea ce nu îşi doresc consumatorii, în aşa fel încât să poată concepe un produs gen ipotecă de eficienţă energetică care să poată veni în întâmpinarea nevoilor pieţei”, a completat Luca Bertalot.

 

Comentarii

comentarii