Care sunt cele mai murdare plaje din România

in Biodiversitate, Poluare 27 November 2017 98 Views

Num─ârul de╚Öeurilor identificate pe litoralul rom├ónesc de c─âtre organiza╚Ťia de mediu Mare Nostrum este┬áde dou─â ori mai mare dec├ót sesiunea din aprilie 2017, se arat─â ├«ntr-un raport realizat de aceast─â organiza╚Ťie.┬áDin 2014 ╚Öi p├ón─â acum, ONG Mare Nostrum a identificat ╚Öi eliminat peste 64.000 de de╚Öeuri.┬á├Än sesiunea din octombrie 2017, ONG Mare Nostrum a monitorizat opt sectoare de plaj─â, at├ót din nordul, c├ót ╚Öi din dudul litoralului.

Surs─â: Mare Nostrum

Aceasta este procedura standard, agreat─â de Comisia European─â din 2010. Este o metodologie ╚Ötiin╚Ťific─â, ce ne ajut─â s─â facem o estimare aproximativ─â a num─ârului de de╚Öeuri existente pe litoralul rom├ónesc, pornind de la cifrele ├«nregistrate pe aceste por╚Ťiuni. ╚Üinem s─â preciz─âm acest lucru pentru c─â deseori am fost ├«ntreba╚Ťi despre relevan╚Ťa acestor 8 sectoare de plaj─â ├«n raport─ârile noastreÔÇŁ,┬áa declarat Mihaela C├óndea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Pe aceste opt sectoare au fost identificate 18.429 deșeuri din material polimeric artifical, alături de: cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Îngrijorător este faptul că aceasta cantitate este de două ori mai mare decât cea din sesiunea aprilie 2017, când numărul total de deșeuri a fost  de 9.003 elemente.

Se pare c─â eforturile comune ├«n aceast─â direc╚Ťie nu au adus rezultatele scontate, dar asta nu ├«nseamn─â c─â renun╚Ť─âm: a schimba mentalit─â╚Ťi ╚Öi a educa sunt procese care necesit─â timpÔÇŁ, a mai spus Mihaela C├óndea Mirea.

Vama Veche, cea mai murdar─â plaj─â

La capitolul cel mai murdar sector de plaj─â se afl─â Vama Veche, aceasta fiind o premier─â nedorit─â pentru sta╚Ťiune, una dintre cele mai curate p├ón─â ├«n acest an. Pe locul doi ├«n topul de╚Öeurilor ├«nregistrate se afl─â sta╚Ťiunea Saturn. La capitolul cele mai curate por╚Ťiuni de plaj─â se afl─â Corbu ╚Öi Costine╚Öti.

Surs─â: Mare Nostrum

Cel mai ├«nt├ólnit de╚Öeu este mucul de ╚Ťigar─â- 8221 elemente, reprezent├ónd 45% din totalul de╚Öeurilor. Elementele din material polimeric artificial (diverse variet─â╚Ťi de plastic) au predominat, reprezent├ónd principalul de╚Öeu (14 408). Al─âturi de acestea s-au reg─âsit de╚Öeurile medicale, seringile, sticl─â ╚Öi alte obiecte ascu╚Ťite care reprezint─â un pericol real pentru oameni, la fel ca ╚Öi de╚Öeurile precum scutecele utilizate, absorbante/tampoane sau prezervativele, care degradeaz─â calitatea apei pentru sc─âldat ╚Öi pot prezenta un risc pentru s─ân─âtatea uman─â.

Cele mai mici cantit─â╚Ťi de de╚Öeuri ├«nregistrate ├«n sesiunea din aceast─â toamn─â au fost cele din categoria cauciucului.

Cel mai murdar an de p├ón─â acum, la nivel de monitoriz─âri ale por╚Ťiunilor de plaj─â, a fost anul 2016, cu un num─âr de 31.060 de╚Öeuri ├«nregistrate. Din 2014 ╚Öi p├ón─â acum, ONG Mare Nostrum a identificat ╚Öi eliminat peste 64.000 de de╚Öeuri.

Comentarii

comentarii