Care sunt cele mai murdare plaje din România

in Biodiversitate, Poluare 27 November 201748 Views

Numărul deșeurilor identificate pe litoralul românesc de către organizația de mediu Mare Nostrum este de două ori mai mare decât sesiunea din aprilie 2017, se arată într-un raport realizat de această organizație. Din 2014 și până acum, ONG Mare Nostrum a identificat și eliminat peste 64.000 de deșeuri. În sesiunea din octombrie 2017, ONG Mare Nostrum a monitorizat opt sectoare de plajă, atât din nordul, cât și din dudul litoralului.

Sursă: Mare Nostrum

Aceasta este procedura standard, agreată de Comisia Europeană din 2010. Este o metodologie științifică, ce ne ajută să facem o estimare aproximativă a numărului de deșeuri existente pe litoralul românesc, pornind de la cifrele înregistrate pe aceste porțiuni. Ținem să precizăm acest lucru pentru că deseori am fost întrebați despre relevanța acestor 8 sectoare de plajă în raportările noastre”, a declarat Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Pe aceste opt sectoare au fost identificate 18.429 deșeuri din material polimeric artifical, alături de: cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Îngrijorător este faptul că aceasta cantitate este de două ori mai mare decât cea din sesiunea aprilie 2017, când numărul total de deșeuri a fost  de 9.003 elemente.

Se pare că eforturile comune în această direcție nu au adus rezultatele scontate, dar asta nu înseamnă că renunțăm: a schimba mentalități și a educa sunt procese care necesită timp”, a mai spus Mihaela Cândea Mirea.

Vama Veche, cea mai murdară plajă

La capitolul cel mai murdar sector de plajă se află Vama Veche, aceasta fiind o premieră nedorită pentru stațiune, una dintre cele mai curate până în acest an. Pe locul doi în topul deșeurilor înregistrate se află stațiunea Saturn. La capitolul cele mai curate porțiuni de plajă se află Corbu și Costinești.

Sursă: Mare Nostrum

Cel mai întâlnit deșeu este mucul de țigară- 8221 elemente, reprezentând 45% din totalul deșeurilor. Elementele din material polimeric artificial (diverse varietăți de plastic) au predominat, reprezentând principalul deșeu (14 408). Alături de acestea s-au regăsit deșeurile medicale, seringile, sticlă și alte obiecte ascuțite care reprezintă un pericol real pentru oameni, la fel ca și deșeurile precum scutecele utilizate, absorbante/tampoane sau prezervativele, care degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană.

Cele mai mici cantități de deșeuri înregistrate în sesiunea din această toamnă au fost cele din categoria cauciucului.

Cel mai murdar an de până acum, la nivel de monitorizări ale porțiunilor de plajă, a fost anul 2016, cu un număr de 31.060 deșeuri înregistrate. Din 2014 și până acum, ONG Mare Nostrum a identificat și eliminat peste 64.000 de deșeuri.

Comentarii

comentarii