Care sunt principalele modificări aduse Codului silvic

in Biodiversitate, Legislatie, Slider homepage 10 August 2018 31 Views

Asigurarea pentru populație a lemnului de foc din pădurile proprietate publică a statului constituie o prioritate, iar ocoalele silvice de stat au obligația ca, prin intermediul primăriilor în raza cărora își desfășoară activitatea, să publice și să aducă la cunoștință cetățenilor oferta de lemn de foc disponibilă, potrivit noii forme a Codului silvic, publicată, miercuri, 8 august 2018, în Monitorul Oficial.

Care sunt principalele modificări aduse Codului silvic

În plus, pentru procurarea lemnului de foc, populația trebuie să se adreseze primăriilor de reședință sau ocoalelor silvice care administrează fondul forestier aflat în proprietatea publică a statului.

În ceea ce privește paza pădurilor, ocoalele silvice au obligația să asigure acest tip de servicii pe bază de contract. În situația în care proprietarul fondului forestier nu poate fi identificat (de exemplu, și-a abandonat, din diferite motive, proprietatea) ocolul silvic nominalizat va prelua în pază pădurea, în baza actului de constatare întocmit de reprezentanți ai Gărzii Forestiere.

Noua formă a Codului silvic stabilește și procedura care trebuie aplicată în situația în care exploatarea forestieră nu poate fi realizată de către administratorii de păduri. Această măsură are ca drept scop valorificarea integrală a masei lemnoase și punerea acesteia la dispoziția consumatorului final (populație sau industrie).

În acest sens, acolo unde nu există capacitate proprie de exploatare și nici posibilitatea efectuării exploatării prin prestări servicii, după îndeplinirea procedurilor legale, respectiva masă lemnoasă pusă în valoare în pădure (prin act de punere în valoare – APV) va fi scoasă la licitație pentru a fi achiziționată de operatorii economici specializați. Astfel, se va evita  blocarea în pădure a unor cantități importante de lemn și neexploatarea acestei resurse, prin nepunerea ei la dispoziția populației și industriei”, susțin, într-un comunicat de presă, reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor.

Pentru asigurarea pazei terenurilor forestiere pentru care în prezent nu este asigurată administrarea și/sau serviciile silvice, inclusiv pentru terenurile forestiere la care nu se cunosc proprietarii, au fost cheltuiți, tot în primele șase luni ale anului, 691.344 lei pentru o suprafață de 35.282 ha.

Comentarii

comentarii