Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: carnea produsă în laborator ar putea agrava schimbările climatice

Carnea produsă în laborator ar putea avea un impact mai mare asupra mediului decât carnea animalelor, conform unui nou studiu.

În ultimii ani, cercetătorii au început să caute alternative la carnea tradițională deoarece creșterea animalelor contribuie semnificativ la schimbările climatice, o pătrime dintre emisiile de gaze cu efect de seră provenind de la agricultură. Însă un nou studiu arată că în unele cazuri, carnea produsă în laborator ar putea fi o variantă mai puțin prietenoasă cu mediul decât carnea animalelor.

Producția de carne de vită este considerată cea mai poluantă, deoarece bălegarul vacilor și procesele lor digestive emit metan și oxizi de azot. Alte gaze cu efect de seră sunt generate de aplicarea fertilizatorilor sau de conversia terenurilor pentru pășunat și producția de furaje.

Din cauza acestor efecte asupra climei și a altor probleme privind sustenabilitatea, cercetătorii au creat cărnuri care pot fi crescute din celule animale în fabrici sau laboratoare, susținând că acest procedeu reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în special de metan.

Însă conform noului studiu, emisiile de la laboratoare sunt asociate cu producția de energie și sunt alcătuite aproape în întregime din dioxid de carbon, care persistă în atmosferă pentru sute de ani. În schimb, metanul rămâne în atmosferă timp de 12 ani.

„Impactul climatic al producției de carne de cultură va depinde de nivelul de producție a energiei regenerabile care poate fi atins, precum și de eficiența viitoarelor procese de cultivare. Dacă carnea crescută în laborator are un consum energetic ridicat, atunci ar putea fi mai dăunătoare mediului decât vacile.”, a declarat pentru BBC News John Lynch, autor principal al studiului.

Alți experți atrag atenția că producția cărnii artificiale ar putea avea ca rezultat reziduuri de molecule organice și chimice care ar putea contamina apa, deoarece procesul de cultivare a cărnii ar presupune producția a cantități masive de molecule organice și chimice, cum ar fi hormoni.

spot_img

Ultimele știri