Cartierele comuniste, mai sustenabile decât cele noi?

Eugen Pănescu, arhitect și urbanist clujean, susține că „tot ce s-a construit în mediul urban în ultimii 20 de ani e cu mult mai rău decât cel mai rău cartier construit în socialism”, judecând după criteriile de sustenabilitate existente la nivel european. Afirmația a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe pe tema economiei circulare, la care au participat și experți europeni în sustenabilitate.

urban talks

Modul în care unele cartiere socialiste au fost concepute ca design demonstrează gradul înalt de planificare care exista atunci în oraș. Nu mă refer obligatoriu la clădiri, ci la mixul din interior și la serivcii disponibile.

Eugen Pănescu știe că acesta este un subiect controversat. A precizat că nu este nostalgic după era comunistă și condamnă modul cum era organizată societatea. Recunoaște însă meritele celor care au realizat planificarea urbană.

Infrastructura tehnică era construită înainte de a construi clădirile, nu după sau deloc, ca acum. Se știa câți oameni trebuie să locuiască acolo, de câte grădinițe și magazine comerciale au nevoie și care este densitatea și spațiul verde disponibil. Au greșit însă într-un aspect: au subestimat numărul mașinilor.

Eugen crede că, în cei 20 de ani care au urmat, dezvoltatorii nu au mai reușit să ajungă la performanțele societății comuniste, în ciuda evoluțiilor tehnologice. Pentru a-și susține ideea, amintește de cartierele noi, transformate uneori în „niște mlaștini, niște mlaștini foarte scumpe, unde oamenii sunt prizonieri în propriile apartamente foarte frumoase, dar când ies afară trebuie să își ia cizme de cauciuc”.

Ania Rok, coordinator programe pentru guvernare și inovare în cadrul sectretariatului european din Freiburg (Germania), îi împărtășește părerea. Originară din Polonia, Ania a observat și ea această tendință a dezvoltatorilor de a regresa:

În cartierele socialiste, nu exista poluare vizuală, iar sistemele de transport public funcționau foarte bine. În plus, oamenii foloseau spațiile publice pentru a-și crește singuri mâncarea sau pentru a se întâlni cu vecinii.

Dezbaterea a avut loc la una dintre întâlnirile Urban Talks, organizate în București de Urban Inc și Odaia creativă. Pe lângă cei doi speakeri menționați, a mai participat și Gerard Roemers, consultant și expert în economie circulară.

spot_img

Ultimele știri