Cartierele eco, noua provocare pentru industria imobiliara

Dezvoltatorii francezi Alstom si Bouygues au fondat o societate comuna pentru a dezvolta si furniza servicii de gestiune si transport al energiei destinate asa numitelor cartiere eco, relateaza ”La Tribune”.

Noul concept de cartiere constituie pentru industria imobiliara o noua oportunitate, cu mare potential. In urma cu un an si jumatate, 160 de comunitati franceze au raspuns unui apel lansat de ministerul francez al Ecologiei. Dintre ele, 40 au finantat din fonduri proprii studii care au luat in calcul toate componentele unei dezvoltari durabile. La randul lor, specialistii in domeniu s-au mobilizat. Alstom si Bouygues, prin intermediul filialelor Bouygues Immobilier si ETDE (inginerie electrica), si-au anuntat marti decizia de a se asocia in cadrul unei societati comune – Embix.

Noua companie va dezvolta si furniza servicii de gestiune si transport al energiei necesare cartierelor eco. ”Suntem confruntati cu o noua cerere, constand in optimizarea balantei intre productia si consumul de energie in mediul urban”, a declarat un responsabil al Alstom, Laurent Demortier. Acest lucru ar putea viza cladirile aflate una in apropierea celeilalte, dai si ”cartierele eco virtuale”, care grupeaza cladiri aflate la mai mare distanta.

Cladiri cu energie ”pozitiva”

Serviciile Embix vor merge de la auditarea cartierului eco in perspectiva noilor restrictii de mediu si pana la optimizarea performantelor energetice printr-un sistem informatic, via asa numitele retele inteligente (smart grids). ”Suntem capabili sa construm cladiri cu energie pe plus (care produc mai multa energie decat consuma), explica Eric Mazoyer, director al companiei Bouygues Immobilier, implicat in constructia mai multor cartiere eco, precum Ginko, din Bordeaux.

”Am decis sa multiplicam aceasta performanta la nivelul unui cartier care include cladiri cu functionalitati diverse: comert, birouri si locuire. Cladirile produc energia la momente diferite. In week-end, o cladire de birouri echipata cu o instalatie de cogenerare si panouri solare fotovoltaice poate alimenta imobilele de locuit situate in imprejurimi. Asta cu conditia ca energia produsa sa fie facuta disponibila in timp real, iar tranzitul si facturarea sa fie asigurate.

Desi deocamdata e greu de estimat potentialul cartierelor eco, Alstom si Bouygues s-au organizat pentru a raspunde eventualelor cereri din partea comunitati locale. Cu-atat mai mult cu cat la nivelul UE, cartierul eco este una din marile prioritati de dezvoltare.

Foto: Reuters

Livia Cimpoeru
 

spot_img

Ultimele știri