Cărțile de hârtie sunt mai ecologice față de o carte electronică – studiu

in Business 25 June 2018 51 Views

Contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, o carte de hârtie este mai ecologică decât utilizarea dispozitivelor electronice. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Regal de Tehnologie din Suedia, un dispozitiv electronic de citit începe să compenseze o carte tradițională când au fost citite cel puțin 33 de lucrări digitale de aproximativ 360 de pagini.

Studiul include o analiză a trei moduri diferite de distribuire și citire a cărților: cartea de hârtie achiziționată într-un librărie tradițională, cartea de hârtie achiziționată prin internet și o carte electronică citită pe un pad electronic de lectură.

“Cu cât sunt mai multe și mai groase cărțile de hârtie care sunt înlocuite de un dispozitiv electronic de citit, cu atât e mai bun e-book-ul din punct de vedere al mediului”, spune Åsa Moberg, una dintre autoarele studiului.

În plus, o carte de hârtie cumpărată într-o librărie tradițională are un potențial impact asupra climei, mai mic decât hamburgerul cumpărat la un magazin de fast-food. Producția de hârtie este cea care contribuie la impactul asupra mediului a cărții. Impactul asupra mediului al unei cărți electronice depinde, în schimb, în ​​primul rând de producerea dispozitivului de citire.

“În funcție de tipul de hârtie și de tipul de cerneală, impactul poate fi mai mic sau mai mare. De exemplu, hârtia care provine din defrișări sustenabile și hârtia reciclată au un impact mai mic decât hârtia din fibre virgine. În ceea ce privește cernelurile, cerneala vegetală este mai ecologică decât cernelurile tradiționale“, a declarat la Târgul de Carte din Madrid Federico Glikstein, director de vânzări la ALLCOT, o companie specializată în management-ul gazelor cu efect de seră.

De asemenea, el a comentat despre fazele ciclului de viață ale unei cărți și modul în care fiecare dintre ele generează un impact, de la proiectarea publicației, alegerea materiilor prime, tipărirea, distribuția și sfârșitul vieții, în cazul în care este retrasă din uz.

Una dintre concluziile studiului arată că utilizarea multiplă a dispozitivului de citire este un avantaj. Pentru a avea un impact mai mic asupra mediului, ar trebui să fie folosit la cititul ziarelor, cărților și altor documente. În acest fel, se distribuie impactul de mediu al cititorului pe mai multe medii.

Comentarii

comentarii