Cartonul, transformat în mobilă și accesorii sustenabile

in EcoLIFESTYLE 18 August 2017 388 Views

Pentru designeri, cartonul și-a depășit caracteristica de a fi numai un material pentru ambalat. Aceștia l-au transformat în materie primă reciclabilă (și uneori reciclată) care poate deveni un fotoliu, o canapea, o lustră, un pat de bebeluș sau un birou.

Foldo, mobilă din carton 100% reciclabil

Cartonul, transformat în mobilă și accesorii

Cei de la Foldo creează mobilier din carton ușor de asamblat, modular, durabil, ușor de manevrat și 100% reciclabil.

„Ușor de transportat și asamblat, utilitatea produselor Foldo devine vizibilă atunci când trebuie să te muți și, dintr-o dată, de la un fotoliu masiv de câteva zeci de kilograme, ajungi să muți câteva bucăți de carton, de greutatea unei sticle de apă. În loc să transporți tot felul de lustre ce riscă să se spargă, iei câteva «felii» de carton, pe care le poți pune pe bordul mașinii”, scriu aceștia pe site-ul lor.

Cartonul, transformat în mobilă și accesorii

Pe lista produselor Foldo se numără corpuri de iluminat, fotolii, canapele, ba chiar și pătuțuri pentru copii.

De exemplu, fotoliul pentru o persoană este realizat exclusiv din carton, fără șuruburi sau adezivi şi este proiectat pe o structură de tip fagure, menită să reziste la peste 150kg. Canapeaua suportă 300 de kilograme, iar pătuțul pentru copii cântărește 3 kilograme și suportă 90.

Tubatect, etajere și birouri din tuburi de carton

Adrian Ibric, fondatorul Tubatect, a început să strângă tuburile de carton de la plottere din 2007 și la scurt timp a început să producă mobilier din acestea.

Cartonul, transformat în mobilă și accesorii

Au rezultat, astfel, etajere, măsuţe de cafea, cadre de mese normale sau de birouri, cadre atipice sau pentru depozitare, scaune, fotolii, tabureţi, suporturi pentru cadouri sau obiecte mai mici, toate confecţionate din 100% tuburi de carton reciclate manual.

Mobilierul este alcătuit prin îmbinarea modulară și fără lipici din tuburi de carton, cum ar fi resturi de role de hârtie, cartoane, ţesături, covoare şi mochete, folii de bucătărie care au fost recuperate de la centrele de colectare hârtie sau de la centrele tipografice, de print sau de copiere-plotare, de la fabrici de profil, de la magazine sau fabrici de textile sau covoare, firme de proiectare.

Cartonul, transformat în mobilă și accesorii

„[…] Scopurile noastre principale de a utiliza într-un mod eficient resursele de care dispunem prin refolosirea creativă a resturilor rezultate în urma altor activităţi pe care le desfăşoară compania noastră şi a micşora astfel cantitatea de materiale ce se aruncă la gunoi”, au  spus cei de la Tubatect.

Fodi, accesoriul de ținut pe masă

Dacă tot ai achiziționat mobilă din carton, ar fi păcat ca pe o astfel de masă să așezi ceva de plastic. Așa că poți cumpăra un accesoriu care funcționează ca suport pentru cărți, tablete, telefoane sau chiar laptopuri.

Este realizat dintr-un carton subțire, de un milimetru, pe o structură origami, care îi dă stabilitate. Fodi este rezistent la apă și poate fi folosit chiar și ca semn de carte.

Cartonul, transformat în mobilă și accesorii

Comentarii

comentarii