Cat de accesibila e o casa ecologica

in Business, Energie, Slider homepage 11 October 2017424 Views

O casa ecologica nu înseamnă neapărat o casă mai scumpă. Există costuri suplimentare cu materialele sau construcția, însă acestea se amortizează în timp, odată cu reducerile de energie. Declarația a fost făcută de Elena Rastei, specialist în sustenabilitate, invitat în a doua zi de GreenTech Film Festival, care a avut loc la Cinema Elvira Popescu. În cadrul panelului dedicat energiei regenerabile, au fost prezentate câteva dintre beneficiile apartamentelor cu certificare ecologică.

casă

foto: wikimedia commons

Green Homes este o certificare de locuințe verzi, care aparține Romanian Green Building Council (RoGBC) și care a fost lansată în 2014. Certificarea a fost creată pentru a combate provocări de ordin social, economic și de mediu cu care se confruntă România. Potrivit Elenei Rastei, este o certificare de tip voluntar care are ca principal beneficiar ocupantul apartamentului.

„Green Homes este un instrument care a fost conceput din faptul că se construiește mult, prost și cu gândul doar la profit, în special pe partea de rezidențiale.”

Principiile de sustenabilitate după care a fost creat certificatul presupun: managementul deșeurilor în timpul construcțiilor, infrastructură pentru gestionarea eficientă a deșeurilor, inclusiv a bio-deșeurilor din timpul operării, încurajarea mineritului urban sau a grădinăritului urban.

Prețul unui apartament de 50 mp cu certificare Green Homes este de 64.500 de euro.

casa ecologica

Comparație între costurile mai multor tipuri de apartamente, realizată Romanian Green Building Council

Însă investiția inițială se amortizează din reducerile de energie pe partea de operare, din reducerile legate de costurile mai mici pe partea de sănătate și se amortizează și din ipoteca mai mică. Acesta este un beneficiu primar în cazul locuințelor certificate Green Homes, a mai spus Rastei.

Economie de circa 400 de lei pe lună la energie, pentru apartamentele certificate green homes

Potrivit specialistei în sustenabilitate, diferența din costul inițial de cumpărare între un apartament certificat Green Homes și unul obișnuit este de circa 4.000 de euro. Însă, luând în considerare toate economiile, inclusiv acel beneficiu oferit de către băncile partenere în acest program, care oferă dobânzi preferențiale mai mici pentru apartamente, clădiri, certificate green homes, reducerile sunt semnificative.

„Vorbim de reducere de până la 400 de lei pe lună.”

Pentru a treia zi de activități la GreenTech Film Festival, cei interesați pot consulta programul oficial al evenimentului.

 

Citește și: O tehnologie verde din Alba Iulia folosește sarea ca agent de răcire

Ghidurile pentru Casa Verde și Casa Verde Plus, finalizate în proporție de 99%

VIDEO Pepiniera de grădinari: Baza Ulmu, centrul din vârf de munte unde înveți permacultură și arhitectură ecologică

Comentarii

comentarii