Cat de accesibila e o casa ecologica

in Business, Energie, Slider homepage 11 October 2017 515 Views

O casa ecologica nu ├«nseamn─â neap─ârat o cas─â mai scump─â. Exist─â costuri suplimentare cu materialele sau construc╚Ťia, ├«ns─â acestea se amortizeaz─â ├«n timp, odat─â cu reducerile de energie. Declara╚Ťia a fost f─âcut─â de Elena Rastei, specialist ├«n sustenabilitate, invitat ├«n a doua zi de GreenTech Film Festival, care a avut loc la Cinema Elvira Popescu. ├Än cadrul panelului dedicat energiei regenerabile, au fost prezentate c├óteva dintre beneficiile apartamentelor cu certificare ecologic─â.

cas─â

foto: wikimedia commons

Green Homes este o certificare de locuin╚Ťe verzi, care apar╚Ťine Romanian Green Building Council (RoGBC) ╚Öi care a fost lansat─â ├«n 2014. Certificarea a fost creat─â pentru a combate provoc─âri de ordin social, economic ╚Öi de mediu cu care se confrunt─â Rom├ónia. Potrivit Elenei Rastei, este o certificare de tip voluntar care are ca principal beneficiar ocupantul apartamentului.

ÔÇ×Green Homes este un instrument care a fost conceput din faptul c─â se construie╚Öte mult, prost ╚Öi cu g├óndul doar la profit, ├«n special pe partea de reziden╚Ťiale.ÔÇŁ

Principiile de sustenabilitate dup─â care a fost creat certificatul presupun: managementul de╚Öeurilor ├«n timpul construc╚Ťiilor, infrastructur─â pentru gestionarea eficient─â a de╚Öeurilor, inclusiv a bio-de╚Öeurilor din timpul oper─ârii, ├«ncurajarea mineritului urban sau a gr─âdin─âritului urban.

Pre╚Ťul unui apartament de 50 mp cu certificare Green Homes este de 64.500 de euro.

casa ecologica

Compara╚Ťie ├«ntre costurile mai multor tipuri de apartamente, realizat─â Romanian Green Building Council

├Äns─â investi╚Ťia ini╚Ťial─â se amortizeaz─â din reducerile de energie pe partea de operare, din reducerile legate de costurile mai mici pe partea de s─ân─âtate ╚Öi se amortizeaz─â ╚Öi din ipoteca mai mic─â. Acesta este un beneficiu primar ├«n cazul locuin╚Ťelor certificate Green Homes, a mai spus Rastei.

Economie de circa 400 de lei pe lun─â la energie, pentru apartamentele certificate green homes

Potrivit specialistei ├«n sustenabilitate, diferen╚Ťa din costul ini╚Ťial de cump─ârare ├«ntre un apartament certificat Green Homes ╚Öi unul obi╚Önuit este de circa 4.000 de euro. ├Äns─â, lu├ónd ├«n considerare toate economiile, inclusiv acel beneficiu oferit de c─âtre b─âncile partenere ├«n acest program, care ofer─â dob├ónzi preferen╚Ťiale mai mici pentru apartamente, cl─âdiri, certificate green homes, reducerile sunt semnificative.

ÔÇ×Vorbim de reducere de p├ón─â la 400 de lei pe lun─â.ÔÇŁ

Pentru a treia zi de activit─â╚Ťi la GreenTech Film Festival, cei interesa╚Ťi pot consulta programul oficial al evenimentului.

 

Citește și: O tehnologie verde din Alba Iulia folosește sarea ca agent de răcire

Ghidurile pentru Casa Verde ╚Öi Casa Verde Plus, finalizate ├«n propor╚Ťie de 99%

VIDEO Pepiniera de gr─âdinari: Baza Ulmu, centrul din v├órf de munte unde ├«nve╚Ťi permacultur─â ╚Öi arhitectur─â ecologic─â

Comentarii

comentarii