Casa pasivă care va reprezenta România la Solar Decathlon va fi deschisă publicului, în București

in EcoLIFESTYLE 24 April 2019 609 Views

Over4, o casă solară, 100% electrică și modulară, va reprezenta anul acesta România în competiția Solar Decathlon. Începând cu 15 mai, casa va fi asamblată pe situl aflat la intersecția dintre Bulevardul Unirii și Nerva Traian, din București, și va fi deschisă publicului 30 de zile.

Competiția Solar Decathlon este considerată „Olimpiada caselor solare și este cel mai important eveniment în domeniul arhitecturii și construcțiilor la nivel mondial, cu peste 20 ediții pe toate continentele de la prima ediție din 2003 din SUA.

Ediția din acest an a competiției Solar Decathlon va avea loc în iulie 2019 în Ungaria și aduce la start 11 echipe din 10 țări și 4 continente. Fiecare echipă participantă are la dispoziție 15 zile pentru a asambla și pune în funcțiune locuințele solare ce vor fi ulterior jurizate în cadrul a 10 probe, de la arhitectură, la eficiență energetică și până la comunicare și sustenabilitate. În urma celor 10 probe se desemnează câștigătorii.

Casa Over4 are o amprentă de 130 mp, produce de trei ori mai multă energie decât consumă și va fi certificată cu standardul Passive House, cel mai exigent standard de eficiență energetică din lume. Construcția este răspunsul unei echipe multidisciplinare de peste 50 de studenți voluntari, din peste cinci domenii profesionale, la întrebările: „cum construiești eficient, sustenabil și cu costuri reduse?”.

„Considerăm că tot efortul depus în ultimul an și jumătate se încununează cu rezultatul mult așteptat: un prototip inovator de locuință sustenabilă care răspunde tutor cerințelor de confort, eficiență energetică și nevoilor actuale ale pieței construcțiilor. […] Suntem și mai motivați să ținem steagul României pe podiumul competiției din Ungaria și pentru asta căutăm parteneri cu care să asigurăm restul de 40% din bugetul total al proiectului.” a declarat Daniel Butucel, Responsabil Parteneriate și Co-Fondatorul Proiectului Over4.

Înainte de competiția Solar Decathlon, casa Over4 va fi asamblată și deschisă publicului timp de 30 zile în centrul Bucureștiului, pe situl aflat la intersecția dintre Bulevardul Unirii și Nerva Traian. Începând cu 15 mai vor fi organizate tururi publice zilnice și evenimente pe teme de eficiență energetică și dezvoltare sustenabilă.

„Sunt așteptați să o viziteze toți cei interesați de domeniul construcțiilor sustenabile, mai ales cei care vor să-și construiască sau achiziționeze o locuință, întrucât casa Over4 este un exemplu practic care răspunde nevoilor actuale ale pieței construcțiilor”, transmit cei de la Over4.

Comentarii

comentarii