├Än stomacul unui ca┼čalot g─âsit mort pe o plaj─â din Spania au fost g─âsite 29 kg de de┼čeuri din plastic

in Biodiversitate 11 April 201816 Views

Un ca┼čalot g─âsit f─âr─â via┼ú─â pe o plaj─â din Murcia, un ora╚Ö din sudul Spaniei, a decedat ├«n urma ┼čocului gastric produs de ingerarea a 29 de kilograme de de┼čeuri din plastic, au anun┼úat autorit─â┼úile locale, citate de The Telegraph.

ca┼čalot g─âsit mort pe o plaj─â din Spania

 

Ca┼čalotul, de aproape 10 metri lungime ┼či cu o greutate de peste ┼čase tone, a fost g─âsit mort pe o plaj─â din Cabo de Palos la sf├ór┼čitul lunii februarie.┬á├Än urma autopsiei, exper╚Ťii marini au anun╚Ťat c─â ├«n stomacul ┼či intestinele exemplarului mascul t├ón─âr au fost g─âsite de┼čeuri precum pungi, saci de rafie, fragmente de plase de pescuit ┼či de fr├ónghii, dar ┼či o canistr─â din plastic.

Ca╚Öalotul, o specie pe cale de dispari╚Ťie, este cel mai mare tip de balen─â cu din┼úi ┼či are cel mai mare creier dintre toate vie┼úuitoarele de pe p─âm├ónt. Alimenta┼úia sa natural─â este compus─â ├«n cea mai mare parte din calamari, iar speran┼úa de via┼ú─â este aproximativ egal─â cu a oamenilor, de circa 70 de ani.

Descoperirea trist─â a cauzei mor┼úii animalului a determinat autorit─â┼úile locale s─â lanseze o campanie ├«mpotriva devers─ârii ├«n ap─â a de┼čeurilor din plastic.

Consuelo Rosauro, director general pentru mediu în cadrul Guvernului regional din Murcia, a declarat că în ultimul deceniu prezenţa deșeurilor de plastic în apă a devenit una dintre cele mai mari ameninţări la adresa vieţuitoarelor marine din lume.

Multe animale se ├«ncurc─â ├«n de┼čeuri sau ingereaz─â mari cantit─â┼úi de plastic ce le provoac─â ├«n final moartea”, a spus ea.

Speciali┼čtii din cadrul centrului pentru salvarea animalelor s─âlbatice El Valle, care au realizat autopsia t├ónarului exemplar, au declarat c─â acesta nu a putut digera sau elimina plasticul ├«nghi┼úit ┼či, ca urmare, a decedat ├«n urma peritonitei.

Campania din Murcia va fi realizat─â ├«n colaborare cu Asocia┼úia European─â de Mediu ┼či Fondul European de Dezvoltare Regional─â ┼či va consta at├ót ├«n campanii de con┼čtientizare, c├ót ┼či ├«n opera┼úiuni de igienizare a plajelor. De┼čeurile colectate vor fi catalogate ┼či analizate pentru a se determina originea lor.

Organiza┼úiile pentru protec┼úia mediului trag din ce ├«n ce mai des semnale de alarm─â cu privire la cantitatea de de┼čeuri din oceanele lumii. Potrivit estim─ârilor, circa opt milioane de tone de plastic ajung anual ├«n mediul marin.

Comentarii

comentarii