Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

În stomacul unui caşalot găsit mort pe o plajă din Spania au fost găsite 29 kg de deşeuri din plastic

Un caşalot găsit fără viaţă pe o plajă din Murcia, un oraș din sudul Spaniei, a decedat în urma şocului gastric produs de ingerarea a 29 de kilograme de deşeuri din plastic, au anunţat autorităţile locale, citate de The Telegraph.

caşalot găsit mort pe o plajă din Spania

 

Caşalotul, de aproape 10 metri lungime şi cu o greutate de peste şase tone, a fost găsit mort pe o plajă din Cabo de Palos la sfârşitul lunii februarie. În urma autopsiei, experții marini au anunțat că în stomacul şi intestinele exemplarului mascul tânăr au fost găsite deşeuri precum pungi, saci de rafie, fragmente de plase de pescuit şi de frânghii, dar şi o canistră din plastic.

Cașalotul, o specie pe cale de dispariție, este cel mai mare tip de balenă cu dinţi şi are cel mai mare creier dintre toate vieţuitoarele de pe pământ. Alimentaţia sa naturală este compusă în cea mai mare parte din calamari, iar speranţa de viaţă este aproximativ egală cu a oamenilor, de circa 70 de ani.

Descoperirea tristă a cauzei morţii animalului a determinat autorităţile locale să lanseze o campanie împotriva deversării în apă a deşeurilor din plastic.

Consuelo Rosauro, director general pentru mediu în cadrul Guvernului regional din Murcia, a declarat că în ultimul deceniu prezenţa deșeurilor de plastic în apă a devenit una dintre cele mai mari ameninţări la adresa vieţuitoarelor marine din lume.

Multe animale se încurcă în deşeuri sau ingerează mari cantităţi de plastic ce le provoacă în final moartea”, a spus ea.

Specialiştii din cadrul centrului pentru salvarea animalelor sălbatice El Valle, care au realizat autopsia tânarului exemplar, au declarat că acesta nu a putut digera sau elimina plasticul înghiţit şi, ca urmare, a decedat în urma peritonitei.

Campania din Murcia va fi realizată în colaborare cu Asociaţia Europeană de Mediu şi Fondul European de Dezvoltare Regională şi va consta atât în campanii de conştientizare, cât şi în operaţiuni de igienizare a plajelor. Deşeurile colectate vor fi catalogate şi analizate pentru a se determina originea lor.

Organizaţiile pentru protecţia mediului trag din ce în ce mai des semnale de alarmă cu privire la cantitatea de deşeuri din oceanele lumii. Potrivit estimărilor, circa opt milioane de tone de plastic ajung anual în mediul marin.

spot_img

Ultimele știri