Case de iarn─â pentru vie╚Ťuitoarele din Parcul Natural V─âc─âre╚Öti

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE 13 November 2017 488 Views

Ce e acela un Broscodrom sau un G├ózotel ╚Öi la ce folosesc? Dac─â o s─â faci o plimbare prin Parcul Natural V─âc─âre╚Öti, o s─â ├«n╚Ťelegi singur. Acolo, ├«n rezerva╚Ťia natural─â, c├ó╚Ťiva arti╚Öti au construit ni╚Öte ÔÇ×caseÔÇŁ, unde vie╚Ťuitoarele s─â se ad─âposteasc─â la iarn─â.

parc natural

Vedere din Parcul Natural Văcărești

Intru ├«n cabina unui lift. Odat─â cu mine intr─â o t├ón─âr─â ├«n ╚Ölapi, care ╚Ťine ├«n m─ân─â dou─â beri. E a doua vineri din noiembrie. Ne desp─âr╚Ťim la etajul 7. Eu urc p├ón─â la nivelul 17, cap─ât de linie. Sunt ├«ntr-un bloc din complexul reziden╚Ťial Asmita Gardens, la marginea de sud-est a Bucure╚Ötiului.

La ultimul etaj al blocului cu 17 niveluri, cei din Asocia╚Ťia Parcul Natural V─âc─âre╚Öti au amenajat ├«n 2014 un observator. De atunci, au putut urm─âri de la ├«n─âl╚Ťime ce se ├«nt├ómpl─â ├«n ecosistemul, pe care Ministerul Mediului l-a declarat ├«n 2015 arie natural─â protejat─â. Tot de atunci, delta V─âc─âre╚Öti este cel mai mare parc natural urban din Europa.

Am venit la observator pentru un vernisaj. Evenimentul face parte din proiectul BiotopArt Bucharest, ini╚Ťiat de Asocia╚Ťia UMA ED ╚Öi Asocia╚Ťia Parcul Natural V─âc─âre╚Öti.

Aveam să aflu curând că exponatele erau niște miniaturi. Rodica Buzoianu, curatoarea vernisajului și una dintre cei care s-au ocupat îndeaproape de proiect, mi-a spus că exemplarele în mărime naturală sunt deja integrate în parc. 

Artă contemporană în Parcul Natural Văcărești

În încăperea dreptunghiulară a observatorului, dublată de o terasă, se aud înfundat picamere și claxoane din zona pasajului Mihai Bravu. Deocamdată, la vernisaj nu s-au strâns decât organizatorii și doi artiști din proiect.

De jur ├«mprejurul camerei sunt expuse lucr─âri cu nume cel pu╚Ťin comice:┬áG├ózotel, Broscodrom sau Bubu Bug Hotel. Sunt obiecte din ceramic─â ars─â ╚Öi lemn, care vor func╚Ťiona ca ni╚Öte┬ácuiburi artificiale.┬áCu pu╚Ťin noroc, vor deveni┬áhabitate┬ápentru amfibieni, reptile, p─âs─âri ╚Öi alte viet─â╚Ťi din Delta V─âc─âre╚Öti, care nu au unde s─â se ad─âposteasc─â ├«n sezonul rece.

├Änainte de realizarea obiectelor de art─â, mai mul╚Ťi speciali╚Öti au studiat nevoile animalelor din rezerva╚Ťie, dup─â cum ├«mi spune Vlad Cioflec, care e biolog ├«n cadrul asocia╚Ťiei ce administreaz─â parcul.

A╚Öa au ap─ârut ├«n rezerva╚Ťia natural─â ad─âposturi pentru reptile ╚Öi ╚Öerpi, cum este ÔÇ×TainaÔÇŁ, lucrarea sculptorului Drago╚Ö Manea, sau mici construc╚Ťii de lut pe ap─â, unde broa╚Ötele pot sta la soare, precum┬áÔÇ×BroscodromulÔÇŁ,┬ácare apar╚Ťine sculptorului Lucian ╚Ü─âran. Odat─â intrate ├«n circuitul deltei, obiectele vor r─âm├óne acolo, at├ót c├ót vor rezista.

În total au fost realizate 13 astfel de lucrări, habitate pentru animale. Pentru ca vizitatorii să le poată recunoaște ușor, autorii proiectului au amenajat și un traseu.

Nu sunt ├«ns─â suficiente pentru a satisface num─ârul de specii care tr─âiesc ├«n rezerva╚Ťia natural─â, dup─â p─ârerea biologului Vlad Cioflec, care sper─â ca, pe viitor, astfel de construc╚Ťii s─â se ├«nmul╚Ťeasc─â.

Cu interesul trezit ╚Öi oarecum dezam─âgit─â c─â nu am putut s─â v─âd lucr─ârile ├«n m─ârime natural─â, am hot─âr├ót s─â m─â ├«ntorc diminea╚Ťa urm─âtoare ├«n parc, c├ónd se organiza primul tur ghidat.

Un barometru pentru bunul sim╚Ť al oamenilor care vin s─â viziteze parcul

Traseul ├«ncepe de unde se termin─â blocul pe care este amenajat observatorul. Trebuie s─â urci ni╚Öte sc─âri s─âpate ├«n p─âm├ónt, p├ón─â s─â ajungi la un dig de beton, care ├«nconjoar─â rezerva╚Ťia natural─â. Dup─â care, trebuie s─â cobori cu aten╚Ťie o ramp─â c─âptu╚Öit─â cu band─â antiderapant─â.

Prima oprire: Intermitent Continuu, o lucrare a Oanei Florică. Sunt patru corpuri din lut făcute prin tehnica modelajului liber, care, înainte de a fi expuse, au fost puse într-un cuptor special la o temperatură de 1250 °C, cu scopul de a fi casă de iarnă pentru gândaci.

parc natural

Intermitent Continuu, Oana Floric─â

Aceste structuri, care ├«n esen╚Ť─â sunt structuri organice ale arhitecturii animale, sunt faguri, sunt cuiburi. Explica╚Ťia vine de la Cristian Lascu, pre╚Öedintele de onoare al Parcului Natural V─âc─âre╚Öti.

ÔÇ×M─â ├«ntreb dac─â g├ózele, care ├«ntr-o zi o s─â p─âtrund─â ├«n texturile astea s─â locuiasc─â, se vor sim╚Ťi a╚Öa cum m─â simt eu c├ónd intru ├«n Sagrada Familia.ÔÇŁ

Poveste╚Öte c─â proiectul BiotopArt ├«n Delta V─âc─âre╚Öti a ├«nceput dintr-o colaborare a sa mai veche, la o cas─â de la ╚Ťar─â, cu artistul Lucian ╚Ü─âran. De fapt, ╚Ü─âran este cel care a venit cu ideea proiectului prin care s-au construit habitatele din rezerva╚Ťia natural─â.

ÔÇ×Colegii mei s-au uitat destul de curios, pentru c─â nu prea ├«n╚Ťelegeau. Eu m-am pref─âcut c─â ├«n╚Ťeleg, dar nici eu n-am ├«n╚Ťeles prea bine, dec├ót ├«n momentul ├«n care am ├«nceput s─â le v─âdÔÇŁ, ├«╚Öi aminte╚Öte Lascu.

Cei 15 oameni, c├ó╚Ťi s-au str├óns azi ├«n rezerva╚Ťia natural─â, merg mai departe pe poteca b─ât─âtorit─â a parcului. Urm─âtoarea lucrare, ÔÇ×TainaÔÇŁ, e ascuns─â ├«ntr-o groap─â, acolo unde le place ╚Öerpilor s─â stea. Unul a ╚Öi ap─ârut acolo, chiar ├«n prima zi ├«n care s-a f─âcut amplasarea lucr─ârii, dup─â cum se poate observa ├«ntr-unul dintre┬áfilmule╚Ťele de prezentare ale proiectului.

parc natural

Grup de vizitatori în Parcul Natural Văcărești

ÔÇ×Are o anumit─â form─â de ureche cu care poate s─â ne aud─â acumÔÇŁ, observ─â Iulian V├«rtopeanu, unul dintre arti╚Ötii vizuali din BiotopArt.

-╚śi care este rolul urechii?

-E doar o metafor─â, e sim╚Ťul auzului, r─âspunde ├«ncurcat artistul.

Dup─â ce revenim pe poteca principal─â, potem s─â vedem ÔÇ×PoartaÔÇŁ, f─âcut─â de V├«rtopeanu. Despre lucrarea sa, sculptorul crede c─â va rezista intemperiilor naturale, ├«ns─â nu ╚Ötie dac─â va rezista vizitatorilor parcului natural.

ÔÇ×O s─â fie un barometru al bunului sim╚Ť pentru oamenii care vin s─â viziteze parcul.ÔÇŁ

Construc╚Ťia sa din lut este un habitaclu pentru insecte, un loc de trecere, ÔÇ×o poart─âÔÇŁ ├«ntre dou─â spa╚Ťii, dou─â lumi, dup─â cum o descrie pe h├órtia pe care a avut grij─â s-o ├«mpart─â vizitatorilor, la ├«nceputul turului.

Observatorul dintre b─âl╚Ťi

Am rămas în urmă. La jumătatea potecii care străbate delta pe diagonală este o altă intrare. Pornesc pe o cărare apărată de o parte și de alta de trestii, înalte de jumătate de metru, pe alocuri culcate. În urechi, doar vântul fâșâind.

pac natural

Intrare în Observatorul din Parcul Natural Văcărești

La ieșire, e un fel de agoră de lemn, cel de-al doilea observator al deltei, care se termină într-o baltă.

Aici, ├«nc─â un exponat. Este un soi de plut─â din be╚Ťe de trestii, care aduce a plaur, un amestec de m├ól, r─âd─âcini ╚Öi stuf, care uneori ├«ncurc─â traseul barcagiilor neexperimenta╚Ťi pe canalele din Delta Dun─ârii. Lucrarea se nume╚Öte ÔÇ×PlauroponicÔÇŁ ╚Öi e loc de relaxare pentru vie╚Ťuitoarele b─âl╚Ťii. ├Än scurtul timp de c├ót exist─â acolo, plaurul a fost ÔÇ×vandalizatÔÇŁ de un bizam, o roz─âtoare care tr─âie╚Öte prin mla╚Ötini, dup─â cum le poveste╚Öte Rodica Buzoianu vizitatorilor.

La cap─âtul traseului, care se ├«ncheie la observatorul din lemn, mul╚Ťimea se sparge ├«n grupuri mai mici de c├óte trei-patru persoane. Unii se uit─â la Broscodrom, pe care deja se a╚Öezase o broasc─â la soare, al╚Ťii caut─â cu b─â╚Ťul ├«n sm├órcurile b─âl╚Ťii, ├«n timp ce unii s-au aventurat printre trestii s─â prind─â un cadru bun.

Lucian ╚Ü─âran spune c─â ar vrea s─â foloseasc─â resturile de lemn r─âmase ca s─â fac─â ni╚Öte ni╚Öte cuiburi de berze ÔÇ×pentru c─â berzele lipsesc din peisaj, tocmai pentru c─â n-au loc de cuib─âritÔÇŁ.

ÔÇ×Sunt foarte simplu de f─âcut, este o tij─â, la vreo ╚Öase metri, cu o roat─â. ╚śi ele vin, adun─â crengi ╚Öi ├«╚Öi construiesc cuibul pe structura aia. M─âcar a╚Öa, o familie, dou─â.ÔÇŁ

Organizatorii evenimentului nu se grăbesc să facă previziuni despre cum o să arate mai departe proiectul sau ce o să se întâmple cu el. Deocamdată, e un proiect pilot, un experiment, îmi spune Rodica Buzoianu.

La final, cei care nu s-au pierdut ├«nc─â de grup, pentru c─â au r─âmas prea mult s─â admire vreun exponat, pornesc pe drum ├«napoi spre ora╚Ö. Parcul Natural V─âc─âre╚Öti r─âm├óne din nou ├«n grija vie╚Ťuitoarelor care ├«l populeaz─â.

parc natural

Parcul Natural Văcărești

Comentarii

comentarii