VIDEO Casey Neistat: „Îmi place să repar și să construiesc lucruri”

in EcoLIFESTYLE 14 July 2017142 Views

Vloggerul Casey Neistat vorbește în prima parte a unui video despre pasiunea lui pentru reparat și reticența de a cumpăra lucruri noi, doar pentru că cele vechi s-au stricat. Filmarea are peste un milion și jumătate de vizualizări și 58.000 de likeuri.

VIDEO Casey Neistat: „Îmi place să repar lucruri, să construiesc lucruri”

În video, Casey vorbește despre uzura morală planificată (în engleză „planned obsolence”), care înseamnă că producătorii limitează deliberat durata de viață a produselor pentru a-și asigura cererea continuă de produse și, implicit, profitul pe termen lung.

„Trăim într-o cultură de unică folosință, unde tot ce cumperi e menit să fie folosit, apoi aruncat, apoi cumpărat din nou. […] Îmi place să repar și să construiesc lucruri. De aceea îmi plac așa de mult board-urile electrice”, zice el în video.

VIDEO Casey Neistat: „Îmi place să repar lucruri, să construiesc lucruri”

Povestește apoi că i-a atras atenția CEO-ului companiei care produce board-ul lui preferat că prețul este „astronomic”, iar răspunsul pe care l-a primit a fost: „Sunt concepute și construite ca să poată fi reparate”. Într-adevăr, Casey arată apoi la cameră părțile componente care pot fi schimbate: motorul, roțile, placa, bateria. „Totul este conceput să fie reparat și înlocuit”, subliniază el.

Vloggerul le arată apoi fanilor și curioșilor colțul din studioul său unde are depozitate toate sculele și instrumentele pe care le folosește în mod constant: „Acest studio este o dovadă pentru iubirea mea pentru «a repara» în loc de «a înlocui», pentru «a construi» în loc de «a cumpăra». […] Îmi place să construiesc lucruri, îmi place să repar lucruri”.

Casey se filmează apoi cum se duce la o companie de blugi care are incluse și servicii de reparare, de unde trebuie să-și recupereze blugii preferați care s-au deteriorat aproape complet.

Întrebat de ce repară blugi, în loc să încurajeze oamenii să cumpere unii noi, proprietarul magazinului a răspuns: „Le facem pe amândouă. Dar când ești îndrăgostit de blugii tăi devin lucrul tău preferat pe viață. Și spun o poveste. Toți blugii spun o poveste. Nu vrei să renunți la ei așa de repede, așa că îi reparăm”.

De regulă, repararea unei perechi de blugi durează 10 zile și costă între 40 și 60 de dolari, în funcție de câtă muncă trebuie depusă, scriu cei de la jean-shop.com.

Vloggerul Marques Brownlee a realizat un video în care oferă o imagine detaliată a atelierului lui Casey, cu toate uneltele și cutiile în care acesta își păstrează obiectele necesare pentru reparații.

VIDEO Casey Neistat: „Îmi place să repar lucruri, să construiesc lucruri”

Comentarii

comentarii