Castravetii din Spania, posibila sursa E. coli responsabila de moartea a patru nemti. Romania nu este in pericol

Castravetii importati din Spania ar putea fi sursa epidemiei de E. coli din Germania, au declarat joi oficiali europeni. Epidemia de E. coli a provocat moartea a patru oameni, in Germania, si a afectat cel putin alte 200 de persoane, informeaza Reuters.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, din Stockholm, au fost raportate 214 cazuri de manifestare a sindromului hemolitic-uremic (HUS), o complicatie grava a unui tip de bacterie E. coli.

„Din cele 214 cazuri, 186 sunt pacienti cu varsta de +18 ani, iar 146 sunt femei“, potrivit editiei online a Eurosurveillance.

Potrivit publicatiei, cazuri similare au fost semnalate in Suedia, care a anuntat noua cazuri de HUS, dintre care patru au facut calatorii recente in nordul Germaniei.

Cateva cazuri au fost semnalate si in Danemarca, Olanda si Marea Britanie.

Potrivit Agentiei britanice de Protectie Sanitara, autoritatile germane cred ca sursa infectiei ar putea fi mancarea.

„Primele studii indica legumele crude – rosii, castraveti si salata verde“, au declarat oficialii britanici.

Trei dintre cei patru castraveti contaminati care au fost analizati de Institutul pentru Igiena si Mediu din Hamburg proveneau din Spania, potrivit autoritatilor germane. Tara de origine a celuilalt castravete este inca necunoscuta.

„Institutul din Hamburg a identificat in mod clar un castravete provenind din Spania drept purtator al bacteriei E. coli“, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii din Germania.

„Suspiciunea referitoare la cauza afectiunii indica in prezent castravetii“, a declarat Ministrul Sanatatii, Cornelia Pruefer-Storcks.

Potrivit Departamentului de Alerta pentru Alimente si Alimentatie din cadrul Comisiei Europene, doua companii din Andaluzia ar putea fi implicate in exporturile de castraveti infestati cu E. coli.

Conform Ministerului spaniol al Sanatatii, orice produs care a intrat in contact cu lotul respectiv a fost eliminat.

„Desi castravetii au fost produsi in Spania, o ancheta trebuie sa determine in ce stadiu al procesului de productie a avut loc contaminarea“, potrivit Ministerului.

Consumatorii spanioli nu trebuie sa isi ia masuri speciale de precautie din moment ce nici un caz de infectare nu a fost semnalat in tara iberica.

„Totusi este posibil ca alta sursa de alimente sau una aditionala sa fie sursa infectiei. Trebuie luat in considerare ca sursa infectiei este inca activa“, se arata in raportul centrului european.

Oficialii din Germania ii sfatuiesc pe locuitori sa evite consumul de castraveti, rosii si salata verde, precum si cel de produse care fac parte din categoria celor oprite de la vanzare.

Germania importa aproximativ 182.000 de tone de castraveti pe an din Spania, adica 40% din totalul importurilor de castraveti, potrivit unui raport din 2008, cel mai recent disponibil.

Romania nu este in pericol. Nu importam castraveti din Spania

„Nu exista nici un pericol pentru Romania pentru ca nu importam castraveti din Spania, ci din Bulgaria sau Turcia“, a declarat pentru Green Report Liviu Rusu, directorul Directiei pentru Siguranta Alimentelor din cadrul ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor).

Potrivit lui Rusu, bacteria E. coli nu exista in interiorul legumelor, dar poate fi contactata in urma unei brese in sistemul de productie a produsului respectiv, care vizeaza procesul de igienizare.

Referitor la decesele din Germania survenite din cauza sindromului hemolitic-uremic (HUS), pe fondul unei tulpini E. coli, Rusu a precizat ca acele persoane erau „politarate, avand multiple afectiuni si parte dintre ele fiind in varsta“.

„E. coli este o bacterie prezenta in tubul digestiv al omului. Aceasta poate provoca afectiuni severe si chiar moartea, dar numai pe fondul altor afectiuni care slabesc sistemul imunitar“, a explicat oficialul ANSVSA.

„Germania nu se confrunta cu o epidemie, pentru ca nu este vorba de ceva transmisibil de la om la om. Acolo este vorba de o problema de sanatate publica“, a mai spus Liviu Rusu.

Decese in Germania

Oficialii germani au declarat ca patru oameni au decedat pana in prezent in urma epidemiei, dar Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor sustine ca potrivit celor mai recente informatii primite este vorba despre doua decese. Ambele victime erau femei, una de aproape 80 de ani si una in jur de 20.

Sindromul hemolitic-uremic (HUS) afecteaza sistemul sanguin, rinichii si, in cazurile cele mai severe, sistemul nervos central (SNC). Este o afectiune grava ce necesita internare in spital pentru tratament.

Potrivit raportului Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, ancheta preliminara asupra cauzei epidemiei a dezvaluit ca exista „legatura stransa intre afectiune si consumul de rosii, castraveti si salata verde, toate crude“.

Despre E. coli. Vezi ce spune medicul

“Bacteria E. coli se transmite pe cale digestiva si produce hemoragii intestinale, diaree puternica sau anemie severa. Tratamentul care trebuie urmat este cel cu antibiotice insa nu exista un antibiotic anume, indicat, deoarece trebuie depistat, prin analize de laborator, la ce tip de medicament este sensibila E. coli. Riscul de deces poate fi inlaturat insa daca bolnavul ajunge imediat la spital. Expusi la complicatii severe sunt batranii, copiii si persoanele cu boli cronice. Ca sa putem evita infestarea cu E. coli, trebuie sa spalam foarte bine fructele si legumele pe care le consumam si sa ne spalam des pe maini. Cazuri izolate de infestare cu bacteria E. coli s-au inregistrat si in Romania, dar niciodata nu a fost epidemie”, a explicat pentru Green Report Mariana Dumitru, medic primar de familie la Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala Gen. Dr. Aviator Victor Anastasiu.

Sursa foto: bighaber.com

Bogdan Tupilat
 

spot_img

Ultimele știri