Cat a pierdut pana acum Samsung din amanarea acordarii unui numar de certificate verzi?

Samsung, devenit cel mai mare investitor din Romania in domeniul energiei fotovoltaice in urma finalizarii unei investitii de 100 milioane de euro, a primit doar jumatate din certificatele verzi pe care le astepta pentru energia produsa in parcul fotovoltaic de 45 MW detinut in comuna Slobozia, judetul Giurgiu.

In primele doua luni de cand a inceput sa livreze in Sistemul Energetic National (iulie si august), operatorului parcului fotovoltaic din Slobozia, detinut de Samsung, LJG Green Source Energy Alpha, i-au fost acordate 22.751 de certificate verzi, la jumatate fata de cat ar fi trebuit sa primeasca, adica 45.506. Valoarea celor peste 22.000 de certificate este de 933.303,22 euro, la un pret mediu al certificatelor verzi de aproximativ 41,022 euro, echivalentul a 178,29 lei, conform OPCOM.

In mod normal, firma ar fi trebuit sa primeasca aproximativ 1,866 milioane de euro, pentru cei 11.376,815 MWh produsi in luna iulie si august.

Guvernul a decis ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parți din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice. Masura este valabila pana in martie 2017, pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018, pentru centralele eoliene.

Potrivit Ziarului Financiar, datele de la Registrul Comertului arata ca 78% din actiunile LJG Green Source Energy Alpha sunt controlate de compania Solluce Romania 1 BV, inregistrata in Olanda. La randul ei, compania Solluce Romania 1 BV este detinuta in proportie de 80% de catre Samsung Corp., fiind una dintre companiile afiliate ale grupului Samsung, dupa cum arata datele publicate de conglomeratul coreean la finalul primului semestru din acest an.

Restul de 20% din compania Solluce Romania 1 BV este detinut de Samsung C&T Deutschland GmbH, potrivit datelor de pe site-ul Samsung, preluate de Ziarul Financiar.

Proiectul considerat o “reusita” din cauza mediului legislativ instabil

Companiile implicate in dezvoltarea proiectului, Green Source si LSG Group, dar si operatorul parcului fotovoltaic, LJG Green Source Energy Alpha, au fost consiliati de firma internationala de avocatura CSM Reich-Rohrwig Hainz.

Suntem foarte multumiti ca am reusit sa obtinem, alaturi de clientii nostri, accesul la retea al acestui proiect remarcabil, in ciuda instabilitatii mediului legislativ”, a spus intr-un comunicat de presa Johannes Trenkwalder, partner al CMS.

spot_img

Ultimele știri