Cât de multe emisii generează o călătorie cu avionul

in Poluare 31 July 2019 138 Views

O nouă analiză realizată de The Guardian dezvăluie amprenta de carbon disproporționată a celor care își permit să zboare.

Emisiile generate de o persoană obișnuită din zeci de state într-un singur an sunt mai reduse decât cele generate de un zbor lung, conform analizei. Chiar și un zbor scurt între Londra și Edinburgh contribuie la emisii mai mult decât o persoană din Uganda sau Somalia contribuie într-un an.

2019 va fi un alt an record pentru zborurile aeriene. Estimările arată că pasagerii vor zbura în total 8.1 trilioane de kilometri, cu 5% mai mult decât anul trecut și cu 300% mai mult decât în 1990.

Sectorul aviatic contribuie cu 2% la emisiile globale și este unul dintre poluatorii care au cunoscut cea mai rapidă creștere.

Conform estimărilor realizate de cercetătorii de la Universitatea Metropolitană Manchester, emisiile de la sector ar putea ajunge mai mult decât duble până în 2050, chiar dacă avioanele vor deveni mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și își vor optimiza operațiunile.

În cazul celui mai pesimist scenariu, emisiile s-ar putea tripla până în 2050.

Ryanair este prima companie aeriană care a devenit unul dintre cei mai mari 10 poluatori din Europa

Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO) va introduce o schemă care permite companiilor aeriene să cumpere credite de carbon pentru a compensa emisiile. Însă cercetătorii sunt sceptici cu privire la beneficiile schemei, dat fiind faptul că industria va crește în continuare.

Grupurile de mediu cer autorităților să limiteze numărul total de zboruri și extinderea aeroporturilor. Printre soluțiile propuse se numără o taxă pentru cei care zboară frecvent, care va crește cu fiecare zbor pe care o persoană îl face într-un an, minimizând în același timp impactul asupra celor care zboară ocazional.

The Guardian pune la dispoziție un calculator interactiv, care arată celor interesați impactul pe care zborul lor îl va avea, însă în cadrul aplicației sunt disponibile doar aeroporturile principale ale lumii.

Un alt program care arată emisiile generate de zboruri este oferit de MyClimate și oferă celor interesați oportunitatea de a își compensa emisiile, donând bani pentru proiecte sustenabile din întreaga lume.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii