Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cat de rai sunt biocombustibilii pentru mediu? Vezi un filmulet animat pe intelesul tuturor

Biocombustibilii sunt rai asa cum sunt ei obtinuti in prezent. Acesta este mesajul promovat de filmuletul animat „Schimbarea Indirecta a Utilizarii Terenurilor“, realizat de Transport & Environment si Friends of the Earth Europe. Scurtmetrajul, adaptat de 2celsius.org si Terra Mileniul III, explica succint problema biocombustililor si a schimbarii indirecte a utilizarii terenurilor dar si a relatiei acestora cu schimbarile climatice.

„Acest filmulet vine in contextul in care Comisia Europeana trebuie sa decida, pana in iulie, criteriile de sustenabilitate in legatura cu biocombustibilii“, a declarat pentru Green Report Raul Cazan, coordonator de proiect Terra Mileniul III.

Potrivit unui raport prezentat recent de un corp de cercetatori din cadrul ONU, cea mai mare sursa de energie regenerabila folosita, in prezent, pe intreg mapamondul, este biomasa (aproximativ 10% din totalul global al productiei de energie). Arderea biomasei cauzeaza defrisari, conduce la depozitarea cenusii care accelereaza incalzirea globala, iar focul de gatit polueaza aerul din case.

Schimbarea indirecta a utilizarii terenurilor inseamna ca, daca un camp dedicat culturii cereale este comutat spre cultura de biocombustibil, cineva undeva va flamanzi cu exceptia cazului in care acele tone de cereale sunt cultivate in alta parte.

Economia dicteaza adesea ca acest deficit poate fi depasit si compensat prin taierea padurilor, in special a celor tropicale, in scopul plantarii de cereale necesare hranei.

Arderea padurilor, defrisarile si distrugerea “plamanilor” planetei vor pompa vaste cantitati de emisii in atmosfera, in teorie, suficient cat sa anuleze orice beneficiu al biocombustibililor.

De-a lungul anului curent au aparut si vor mai aparea studii care sa incerce sa masoare schimbarea indirecta a utilizarii terenurilor sau sa propuna noi metodologii. Un lucru insa este cert: emisiile de CO2 din cultivarea, fabricarea si arderea biocombustibililor este semnificativ. Adaugand si efectele indirecte (in primul rand cele legate de utilizarea terenurilor), amprenta de carbon a biocombustibilor devine foarte mare.

Sursa foto: captura youtube

Bogdan Tupilat

spot_img

Ultimele știri