Cât stăm la semafor inhalăm 25% din poluanții atmosferici

in Recomandate, Transport 9 March 2015 348 Views

Atunci când așteptăm culoarea verde la semafor inhalăm un sfert din cantitatea totală de poluanți la care suntem expuși zilnic, potivit unui studiu realizat de doi cercetători ai Universității Surrey din Anglia, informează mnn.com.

traffic light waiting to change in bangkok

Adminstrația pentru Sănătate și Securitatea Muncii din Marea Britanie avertizează că expunerea pe termen scurt la concentrații mari poate provoca dureri de cap, amețeli și iritații ale ochilor, nasului și gâtului suficient de severe pentru a distrage atenția sau a dezactiva“. Expunerea prelungită poate crește riscul de boli  cardiovasculare, cardiopulmonare și boli ale aparatului respirator, precum și cancer pulmonar“. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății subliniază faptul că poluarea aerului cauzează anual decesul prematur al șapte milioane de persoane. 

Oamenii de știință britanici au descoperit că nivelul de particule în suspensie la semafor este de 29 de ori mai mare decât în cazul porțiunilor de drum cu trafic rutier fluent. “Am constatat că atunci când automobilele sunt oprite la semafor e recomandat ca geamurile și ventilația să fie închise. Dacă geamurile sunt închise, dar nu și ventilația atunci gradul de expunere la aerul poluat este la cel mai înalt grad. Acest lucru are loc deoarece atunci când pornim ventilația tot aerul este aspirat înăuntru și durează până când concentrația acestuia cu poluanți se diluează“, a explicat Prashant Kumar, unul din cei doi conducători ai studiului.

Acesta a dat și câteva sfaturi pentru a reduce cât de mult posibil gradul de expunere. Astfel ferestrele trebuie ținute închise, iar ventilația oprită sau mutată pe funcția de circulare a aerului din interior. De asemenea, păstrarea unei distanțe mai mari față de vehiculul din față este și ea indicată, iar pentru a reduce și mai mult gradul de poluare locuitorii orașelor sunt îndemnați să folosească cu încredere transportul în comun și bicicletele și să meargă cât mai mult pe jos.

Citește și:

Parisul interzice mașinile pentru a reduce poluarea aerului

Deși stațiile de monitorizare nu funcționează tot timpul, autoritățile raportează îmbunătățirea calității aerului

Comentarii

comentarii