Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cata hartie pot recicla 33 de scari de bloc?

Alaturi de ViitorPlus – asociatia care a initiat programul “Recicleta – ECOmunitatea ta!”, Provident a organizat in luna iunie, in Parcul Circului, un eveniment de constientizare si de educare a cetatenilor cu privire la colectarea separata a hartiei..In plus, au fost promovate si  metodele prin care, cei interesati, isi pot inscrie scarile de bloc in acest program.Copiii si adultii s-au bucurat de vremea buna si de jocuri interactive pe tema reciclarii. Cu aceasta ocazie proiectul s-a extins in alte 25 de scari de bloc din zona Bucur Obor,insasi altele sunt binevenite.

In perioada septembrie 2012 – aprilie 2013 au fost colectate, in scopul reciclarii, peste cinci tone de hartie din 33 de scari de bloc aflate in zona Bucur Obor a capitalei, fiecare tona reciclata salvand de la taiere 17 arbori maturi. In medie,prin programul Recicleta se colecteaza cumulat de la firme si persoane fizice  4,5 tone de hartie lunar, in vederea reciclarii.

Proiectul “Recicleta – ECOmunitatea ta!” este initiat si coordonat, din septembrie 2012, de ViitorPlus, cu sustinerea Provident, in colaborare cu S.C. Supercom S.A. si Primaria sectorului 2.

“Protectia mediului inconjurator este una din prioritatile de responsabilitate sociala a companiei, iar programul “Recicleta – ECOmunitatea ta!” raspunde acestei prioritati. Putem influenta activitatea colegilor nostri si comportamentul acestora fata de mediu, insa ne-am dat seama ca ne este foarte greu sa influentam  comunitatile. Desi prin modelul de afaceri nu poluam foarte mult , avem zone in care consumul de resurse naturale este destulde mare. Producem anual cantitati mari de fluturasi pentru promovarea serviciilor si produselor pe care nu-i putem controla o data ce ajung in cutiile postale”, a declarat Romina Rosu, coordonator de programe de CSR  in cadrul Provident Financial .

Intrebata a cui a fost ideea acestui program, Romina Rosu a declarat in exclusivitate pentru Green Report:

“Ideea colectarii separate si a reciclarii hartiei era de multa vreme pe lista noastra de prioritati.  In accest context, Viitor Plus s-a dovedit a fi un partener de incredere, cu o vasta experienta in colectarea separata a hartiei din companiile din sectorul 1 al Capitalei. Astfel, am impletit motivatia si scopurile comune in cadrul acestui parteneriat care a permis extinderea programului Recicleta,  dincolo de mediul de afaceri, direct in comunitate. Acesta a fost momentul in care s-a nascut proiectul-pilot Recicleta –ECOmunitatea ta!“

Potrivit Rominei Rosu, dupa ce si-au atins scopul de a informa potentialii clienti, materialele publicitare din cutiile postale pot fi colectate separat, in containere special amplasate in scarile de bloc pentru a  fi trimise catre un centru de reciclare.

“Stim ca distribuim cantitati mari de materiale publicitare in comunitate. Prin urmare,demersul nostru firesc este acela de a adapta strategia locala in functie de particularitati evidente si de a colecta si recicla acesti fluturasi, dar si alte tipuri de hartie”, a mai declarat Rosu.

Conform comunicatului de presa al evenimentului, Romina Rosu a afirmat ca “problema protectiei mediului inconjurator devine din ce in ce mai importanta atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru autoritati, ONG-uri, mass-media si cetateni. In Romania, se simte lipsa unui sistem de colectare separata a deseurilor aproape de cetatean (infrastructura necesara) si, pentru inchiderea buclei, a unui proces de descurajare a comportamentului iresponsabil”.

Blocul 52

Blocul 52 a fost inlcus in program inca de la inceput.

“Am fost contactat anul trecut si am raspuns pozitiv reusind sa conving si locatarii blocului. Reusim sa colectam in medie 40-45 Kg de hartie pe cutie iar luna trecuta am colectat peste 150 de kg.  In zona nu exista puncte de colectare si, cu atat mai bine, ca avem aceste cutii in scara blocului. In schimb, colectarea PET-urilor ar fi dificila pentru ca sunt voluminoase, trebuie strivite si este mai greu sa convingi locatarii.  Chiar si cu acest sistem aproape de ei, unii cetateni ne spun ca trebuie sa fim multumiti ca pun hartia in recipient. . Continuam si am reusit sa mai conving si un alt administrator sa intre in program” a declarat pentru Green Report, George Dumitrecu reprezentant blocul 52.

Schimbari de comportament in randul clientilor si furnizorilor

Chiar daca proiectul este unul simplu, cu solutii ce adreseaza direct problema deseurilor generate in comunitate prin publicitate, e greu sa convingi clientii si furnizorii sa se implice si sa isi reduca impactul.

“Schimbarile de comportament in randul partenerilor nostri de-abia acum incep sa fie vizibile. Nu putem controla demersurile si strategia de responsabilitate sociala a furnizorilor nostri, insa am avut grija sa-i informam despre programul Recicleta ECOmunitatea ta! si despre beneficiile lui atat la nivel de comunitate, cat si pentru propriaafacere.”, a mai precizat Rosu.

“Intentionam sa continuam sprijinirea programului in viitor. Pentru a face o schimbare majora , este foarte important sa fie atrasi si alti parteneri in program, mai ales din randul celor care genereaza deseuri similare si pentru care dezvoltarea unui asemeneaprogram de colectare separata si reciclare a hartiei,cu impact asupra comunitatii trebuie sa fie o prioritate.”

Colectarea selectiva a deseurilor in companie La sediul central colectam separat toate tipurile de deseuri, iar in cele 60 de puncte de lucru din tara colectamseparat hartia. Este o actiune pe care am lansat-o in 2009 si am extins-o in anii urmatori in toate punctele de lucru din intreaga tara.Exista o serie de piedici pentru colectarea separata. “Una dintre ele se refera la cantitatea minima de deseuri pe care o firma de colectare este dispusa sa o ridice.In aceasta situatie, fie incerci sa mobilizezi angajatii pentru a duce hartia la punctele de colectare din oras, fie gasesti colectorul care accepta si cantitati mai mici. “

Recicleta pedaleaza mai departe

Deseurile de hartie sunt transportate cu ajutorul unor cargo-biciclete, colectarea si transportul acestora fiind realizate de catre persoane defavorizate social, care, astfel, au sansa sa lucreze legal si sa beneficieze de asigurare medicala pentru ei si copiii lor.

“Fata de cargo-bicicletele noastre a exista reticenta in trafic inca de la lansarea proiectului Recicleta. Cargo-bicicleta incarcata si cu triciclist catareste aproximativ 330kg si adesea ni se taie calea, ni se deschid portierele in fata sau nu se apreciaza distanta fata de noi. Din fericire multi dintre colaboratorii nostri ne recunosc acum pe traseu ba chiar ne cheama mai frecvent sa ridicam hartia.” a declarat pentru Green Report Alexandru A. triciclist Recicleta.”

Alexandru Bara

spot_img

Ultimele știri