Catastrofă ecologică: scurgerile de petrol din Indonezia se întind pe o suprafață mai mare ca Parisul

in Poluare 9 April 2018 314 Views

Autoritățile indoneziene au declarat stare de urgență după ce scurgeri de petrol provenind de la o conductă spartă s-au extins de-a lungul coastei insulei Borneo, îmbolnăvind localnicii și contaminând mediul înconjurător.

indonezia petrol scurgeri

Sursa deversării este o conductă de petrol submarină deținută de compania petrolieră indoneziană Pertamina în orașul Balikpapan, provincia East Kalimantan. Conform unui raport publicat de Ministerul Mediului și al Pădurilor din Indonezia, pata de petrol acoperea deja în 4 aprilie peste 130 de kilometri pătrați. Incidentul a dus la un incendiu în port care a ucis cinci pescari.

Comunitățile de pe coastă sunt afectate grav. Majoritatea caselor din satul plutitor Kampung Baru, aflat la 4 km de port, au fost atinse de petrol. Pescuitul, sursa principală de trai pentru mulți dintre locuitorii coastei, a fost întrerupt, apele fiind contaminate. Mii de locuitori ai orașului Balikpapan s-au plâns de probleme de sănătate din cauza deversărilor.

Conform Ministerului Mediului, petrolul acoperă o zonă de aproape 13,000 de hectare, dintre care peste 60 km sunt ecosisteme de coastă, incluzând păduri de mangrove și habitate naturale ale mamiferelor marine. Deversările au dus și la moartea unui exemplar de delfin Irrawaddy, care este pe cale de dispariție.

Până acum au fost strânși peste 30,000 de litri de petrol. Cauzele deversării sunt încă neclare, însă autoritățile cred că un carbonier a fisurat conducta, agățând-o cu ancora.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii