Catastrof─â ecologic─â: scurgerile de petrol din Indonezia se ├«ntind pe o suprafa╚Ť─â mai mare ca Parisul

in Poluare 9 April 201813 Views

Autorit─â╚Ťile indoneziene au declarat stare de urgen╚Ť─â dup─â ce scurgeri de petrol provenind de la o conduct─â spart─â s-au extins de-a lungul coastei insulei Borneo, ├«mboln─âvind localnicii ╚Öi contamin├ónd mediul ├«nconjur─âtor.

indonezia petrol scurgeri

Sursa devers─ârii este o conduct─â de petrol submarin─â de╚Ťinut─â de compania petrolier─â indonezian─â Pertamina ├«n ora╚Öul Balikpapan, provincia East Kalimantan. Conform unui raport publicat de Ministerul Mediului ╚Öi al P─âdurilor din Indonezia, pata de petrol acoperea deja ├«n 4 aprilie peste 130 de kilometri p─âtra╚Ťi.┬áIncidentul a dus la un incendiu ├«n port care a ucis cinci pescari.

Comunit─â╚Ťile de pe coast─â sunt afectate grav. Majoritatea caselor din satul plutitor Kampung Baru, aflat la 4 km de port, au fost atinse de petrol. Pescuitul, sursa principal─â de trai pentru mul╚Ťi dintre locuitorii coastei, a fost ├«ntrerupt, apele fiind contaminate. Mii de locuitori ai ora╚Öului Balikpapan s-au pl├óns de probleme de s─ân─âtate din cauza devers─ârilor.

Conform Ministerului Mediului, petrolul acoper─â o zon─â de aproape 13,000 de hectare, dintre care peste 60 km sunt ecosisteme de coast─â, incluz├ónd p─âduri de mangrove ╚Öi habitate naturale ale mamiferelor marine. Devers─ârile au dus ╚Öi la moartea unui exemplar de delfin Irrawaddy, care este pe cale de dispari╚Ťie.

P├ón─â acum au fost str├ón╚Öi peste 30,000 de litri de petrol. Cauzele devers─ârii sunt ├«nc─â neclare, ├«ns─â autorit─â╚Ťile cred c─â un carbonier a fisurat conducta, ag─â╚Ť├ónd-o cu ancora.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii