Câți brazi vor fi tăiați de Romsilva și cât vor costa anul acesta

in Poluare 8 December 2015 338 Views

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va valorifica pe piață  33.383 pomi de Crăciun, din care 21.476 vor fi brazi. Numărul acestora este cu aproximativ 50% mai mic față de perioada similară a anului trecut, când au fost tăiați 66.715 de pomi de Crăciun pentru Sărbătorile de iarnă, din speciile brad și molid, cu 28% mai mulți decât în 2013.

brazi de craciun

“Prețurile de vânzare către populație și agenți economici sunt aceleași cu cele folosite în anul 2014, fiind cuprinse pentru specia molid între 10 lei la pomii de Crăciun cu o înălțime între 0,7—1,3 metri și 20 lei la cei de 2,01—3 metri, iar pentru specia brad, 20 lei la pomii de Crăciun cu o înălțime 0,7—1,3 meri și 30 lei la cei de 2,01 — 3 metri. Solicitările pentru exemplare cu înălțimi mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale, iar prețul se aprobă de fiecare direcție silvică în parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru”, precizează Romsilva. Prețurile menționate nu includ TVA.

Pentru evitarea tăierilor ilegale, cât și a comerțului ilegal cu pomi de Crăciun, RNP — Romsilva, împreună cu Poliția Română și Jandarmeria Română, desfășoară acțiuni comune în fondul forestier, pe drumurile publice, în locurile de vânzare, ca și în anii anteriori, pentru prevenirea și sancționarea unor astfel de fapte. Acțiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Crăciun au ca obiect atât pomii de Crăciun din producția internă, cât și pe cei aduși din import.

În prezent RNP — Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane hectare fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier național.

Comentarii

comentarii