CBS News.com: Japonia vrea să instaleze panouri solare pe orbita Pământului

in Energie 7 May 2014 270 Views

Agenția Spațială Japoneză (JAXA) vrea ca până în 2030 să trimită sateliți pe orbita Terrei, care să capteze energia solară, scrie CBS News.

Ar fi dificil și costisitor, dar recompensa va fi imensă, și nu numai în termeni economici. Dacă omenirea îmbrățișează cu adevărat această modalitate de obținere a energiei solare, un inel de sateliți în orbită ar putea furniza energie aproape nelimitat, și ar duce la încheierea celor mai mari conflicte asupra resurselor energetice ale Pământului”, spune Susumu Sasaki, profesor în cadrul JAXA.

În prezent se lucrează cu mai multe modele ce pot fi puse în aplicare în viitor. Ele iau în calcul și un sistem special de oglinzi care să ajute la strângerea cât mai eficientă a energiei solare.

Un astfel de proiect a fost elaborat de americanul Peter Glaser încă din anul 1968, cel care lua atunci în calcul lansarea unor sateliți și folosirea lor în acest scop.

JAXA ar putea transmite energia spre Terra cu ajutorul laserului sau al microundelor. Laserul de unde scurte nu necesită o tehnologie foarte complicată, fiind perfect pentru a fi folosit de sateliți. Totuși, el risca să fie blocat de atmosferă și de moleculele de apă. Pe de altă parte, microundele au o eficiență de 80% și prezintă avantajul de a putea trece fără probleme de atmosferă.

Citește știrea originală aici.

Comentarii

comentarii