Ce achiziții poți face prin programul “Rabla pentru electrocasnice”

in EcoLIFESTYLE, Energie, Legislatie, Slider homepage 18 December 2018 331 Views

Românii care doresc să îşi achiziţioneze un frigider, o maşină de spălat sau un aparat de aer condiţionat nou o pot face începând de miercuri, 19 decembrie, de la ora 12:00, pe site-ul www.afm.ro, a declarat, marți, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la conferința delansare a programului național “Rabla pentru electrocasnice”.

Rabla pentru electrocasnice

Programul “Rabla pentru electrocasnice”, aflat la prima ediţie, are caracter multianual şi se aplică la nivel naţional. Nu vom putea să apelăm la acest program fără să dăm în schimb unul vechi. Scopul său este acela de a creşte colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, precum şi de a stimula achiziţionarea de electrocasnice cu consum redus, eficiente energetic. Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt pentru achiziţia de maşini de spălat rufe, frigidere sau combine frigorifice sau lăzi frigorifice şi aparate de aer condiţionat. Am ales aceste trei tipuri de echipamente pentru că sunt prezente în majoritatea caselor românilor, sunt indispensabile şi sunt voluminoase. Îmi doresc foarte mult ca, alături de cei doi producători din România, Electrolux şi Arctic, să se creeze locuri de muncă şi astfel să putem să vedem la anul şi alte firme care să aibă fabrici în România”, a afirmat marţi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Valoarea voucherelor acordate

  • 200 de lei pentru pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++
  • 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++, aparate de aer condiţionat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++) sau pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++.

Avem disponibile pentru acest program aproximativ 60.000 de vouchere. Aşadar, românii care doresc să îşi achiziţioneze un frigider, o maşină de spălat sau un aer condiţionat nou o pot face începând de miercuri, 19 decembrie, de la ora 12:00, pe site-ul www.afm.ro“, a mai spus ministrul Mediului.

Ministrul Mediului a explicat că o persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui echipament electronic şi electrocasnic eligibil, în schimbul predării unui aparat echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1, la adresa menţionată de către solicitant.

În plus, prin acest program se pot achiziţiona mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, persoana fizică beneficiind în acest fel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

Astfel, dacă o persoană care doreşte să îşi schimbe maşina de spălat de acasă se deplasează la unul dintre comercianţii validaţi sau plasează o comandă online, îşi alege modelul şi se îndeplinesc astfel procedurile de vânzare-cumpărare. Ulterior, când primeşte acasă noua maşină de spălat, o predă pe cea veche şi semnează documentele. Important de ştiut este că, dacă nu predă maşina de spălat veche, uzată, solicitantul nu va putea intra în posesia noului produs.

Bugetul programului ”Rabla pentru electrocasnice” este de 20 de milioane de lei, iar perioada de derulare se va întinde până la momentul epuizării celor aproape 60.000 de vouchere.

Comentarii

comentarii