Ce aduce nou ”Rabla 2017”

in Legislatie, Transport 14 March 201730 Views

”Rabla 2017” va avea un caracter multianual, reprezentând o strategie pentru o perioadă de trei ani, prin care Administrația Fondului pentru Mediu își propune să contribuie la încurajarea achiziției de autoturisme noi din ce în ce mai performante din punct de vedere al impactului asupra mediului, potrivit Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național.

Autovehicul

Conform sursei citate, prima de casare este stabilită la 6.500 de lei și va fi acordată în funcție de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou

Astfel în anul 2017, prima se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130g CO2/km. În anul 2018, prima se va acorda pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120g CO2/km, iar în 2019, se acordă pentru autovehiculele care generează maximum 110g CO2/km.

La prima de casare se poate adăuga și un ecobonus. Pentru un autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98g CO2/km în regim de funcționare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru anul 2017.

Pentru anul 2018 se acordă un bonus de 1.500 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou care generează o cantitate de emisii de maximum 96g CO2/km în regim de funcționare mixt.

În 2019, automobilele care generează o cantitate de emisii de maximum 95g CO2/km în regim de funcționare mixt vor primi un ecobonus în valoare de 1.500 lei.

Ecobonusul acordat pentru autovehicule cu sistem de propulsie hibrid este de 2.500 lei.

Prime de 10.000 euro pentru achiziționarea de autoturisme electrice

Prima de casare și ecobonusul se scad de către producător din prețul de comercializare cu TVA al autovehiculului nou, iar prima de casare se poate cumula cu ecotichetul acordat în cadrul Programului de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, în condițiile prevăzute prin ghidurile celor doua programe. În această situație, cumularea ecobonusului este exclusă.

Proiectul de Ordin de ministru pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național va fi supus dezbaterii publice timp de 10 zile.

Comentarii

comentarii