Comisia Europeană recomandă reciclarea, în defavoarea incinerării

in Politici verzi, Poluare 27 January 2017 153 Views

├Äntr-o comunicare┬ápublicat─â ieri, Comisia European─â a realizat o ierarhie a recomand─ârilor privind gestiunea eficient─â a de╚Öeurilor. Pe primele locuri, se afl─â mecanismele care favorizeaz─â reciclarea. Totodat─â, este analizat─â ╚Öi descurajat─â varianta inciner─ârii, solu╚Ťie luat─â ├«n calcul de Ministerul Mediului ╚Öi promovat─â intens de Prim─âria Capitalei.

incinerare deșeuri

├Än cadrul comunic─ârii, Comisia European─â ├«nt─âre╚Öte importan╚Ťa respect─ârii ierarhiei de╚Öeurilor, care favorizeaz─â tranzi╚Ťia spre economia circular─â. Potrivit acesteia, cel mai important pas care trebui f─âcut este prevenirea gener─ârii de╚Öeurilor. Apoi, se ├«ncurajeaz─â refolosirea ╚Öi reciclarea. Tratarea de╚Öeurilor ├«n vederea recuper─ârii de energie ╚Öi depozitarea la groap─â trebuie puse, potrivit Comisiei, pe ultimul loc.

Comunicarea mai prezint─â concluziile unui raport comandat de CE, care a analizat situa╚Ťia inciner─ârii la nivel european. Speciali╚Ötii au descoperit c─â a crescut capacitatea de incinerare cu 6% ├«ntre 2010 ╚Öi 2014, dar ╚Öi c─â procesul are loc neuniform. Germania, Fran╚Ťa, Olanda, Suedia, Italia ╚Öi Marea Britanie sunt responsabile pentru 3 sferturi din ├«ntreaga activitate de tratare cu recuperare de energie. Totodat─â, Danemarca, Olanda, Austria, Finlanda ╚Öi Belgia au cele mai mari rate de incinerare per cap de locuitor.

Pe de cealalt─â parte, statele din Europa de Sud ╚Öi de Est nu incinereaz─â, ci se bazeaz─â pe depozitarea la groap─â. Asta nu ├«nseamn─â ├«ns─â c─â exper╚Ťii le recomand─â s─â construiasc─â incineratoare. Dimpotriv─â.

Ce recomand─â Comisia European─â

Potrivit comunic─ârii, statele precum Rom├ónia, f─âr─â capacitate de incinerare ╚Öi dependente de depozitarea la groap─â, ar trebui s─â se axeze pe implementarea unor m─âsuri care s─â favorizeze reciclarea. Printre acestea, speciali╚Ötii men╚Ťioneaz─â: dezvoltarea infrastructurii pentru colectare selectiv─â ╚Öi reciclare, reducerea depunerii la groap─â a de╚Öeurilor biodegradabile care produc metan ╚Öi folosirea de╚Öeurilor pentru a ob╚Ťine deopotriv─â energie ╚Öi biogaz, prin fermentare anaerob─â. Exper╚Ťii mai precizeaz─â c─â, ├«n cazul ├«n care se iau ├«n considerare exportul de╚Öeurilor ├«n vederea valorific─ârii sau consturirea de noi facilit─â╚Ťi de incinerare, trebuie ╚Ťinut cont de impactul pe care aceste solu╚Ťii ├«l au.

Comisia atrage aten╚Ťia ╚Ť─ârilor care au capacit─â╚Ťi mari de incinerare c─â acest mod de tartare a de╚Öeurilor descurajeaz─â reciclarea. Prin urmare, le recomand─â: introducerea unor taxe pe incinerare ╚Öi a unor taxe mai mari pe depozitarea la groap─â; eliminarea schemelor de subven╚Ťionare a inciner─ârii de╚Öeurilor ╚Öi realocarea fondurilor pentru o activitate situat─â mai sus pe ierarhia gestion─ârii de╚Öeurilor; introducerea unui moratoriu pe construc╚Ťia de noi facilit─â╚Ťi de incinerare ╚Öi ├«nchiderea celor vechi sau ineficiente.

Ce se întâmplă în România

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, anun╚Ťa recent c─â analizeaz─â dac─â accept─â sau nu incinerarea ca solu╚Ťie ├«n viitorul Plan na╚Ťional de gestionare a de╚Öeurilor. De asemenea, a precizat c─â astfel de sta╚Ťii vor putea incinera maximum 13% din cantitatea total─â de de╚Öeuri valorificate, restul merg├ónd ├«n mod obligatoriu spre reciclare. Totodat─â, Gabriela Firea a declarat c─â ar vrea s─â construiasc─â un incinerator ├«n Bucure╚Öti, cu ajutorul c─âruia s─â furnizeze electricitatea necesar─â sistemului de iluminat public.

ONG-urile de mediu au reac╚Ťionat deja la inten╚Ťiile autorit─â╚Ťilor. Zero Waste Romania a prezentat recomand─ârile Comisiei ╚Öi a oferit solu╚Ťii alternative.

Zero Waste Rom├ónia ├«ndeamn─â autorit─â┼úile publice centrale ┼či locale s─â ┼úin─â cont de aceste recomand─âri (ale Comisiei, n.r.) ┼či s─â concentreze politicile ┼či fondurile publice spre solu┼úii alternative, cu impact de mediu semnificativ redus, flexibile ┼či mai pu┼úin costisitoare precum sta┼úii de recuperare a materialelor ┼či stabilizare biologic─â (Material Recovery Biological Treatment), pentru de┼čeurile amestecate – fractia umed─â, instala┼úii de fermentare f─âr─â aport de energie pentru ob┼úinerea biogazului din biodeseuri, ├«n tandem cu programe progresive de sortare la surs─â pe cel pu┼úin trei frac┼úii: reciclabil, biodegradabil ┼či mixt, colectare separat─â, programat─â ├«n zile diferite pe tip de de┼čeu, minerit urban, sus┼úinerea re┼úelelor de repara┼úii ┼či me┼čte┼čugarii locali, aplicarea tarifului diferen┼úiat (pl─âte┼čti-pentru-c├ót-arunci) ┼či a sistemelor depozit-returnare pentru ambalaje, educa┼úie ┼či amenzi. O lista complet─â de solutii g─âsi┼úi aici.

├Än plus, Energy Justice Romania a ini╚Ťiat o campanie pe platforma de-clic.ro, prin care cere cet─â╚Ťenilor s─â lupte ├«mpotriva construirii unui incinerator ├«n Bucure╚Öti. Printre motivele prezentate, se num─âr─â cel referitor la siguran╚Ťa popula╚Ťiei.

Instala┼úia de incinerare a de┼čeurilor propus─â pentru Municipiul Bucure┼čti reprezint─â ├«nc─â un pericol pentru s─ân─âtatea cet─â┼úenilor care v-au votat. Bucure┼čtiul este deja extrem de poluat, iar o instala┼úie de tratare termic─â, indiferent de c├ót de avansat─â tehnologic ar fi aceasta, va ├«nsemna ├«nc─â un factor de poluare al─âturi de cele dou─â majore existente: groapa de de┼čeuri ┼či incineratorul Iridex ┼či incineratorul Stericyle. ├Än plus, a┼ča cum s-a constat recent la incineratorul de la Tome┼čti, Ia┼či, sanc┼úionat cu o amend─â record de 75 000 lei ┼či o pl├óngere la Parchetul de pe l├óng─â Judec─âtoria Ia┼či, pentru alterarea informa┼úiilor despre nivelul noxelor, siguran┼úa acestor instala┼úii este dificil de controlat.

incinerare deșeuri de-clic

Afla╚Ťi mai multe despre avantajele ╚Öi dezavantajele inciner─ârii dintr-un alt material realizat de Green Report.

Comentarii

comentarii