Ce prevede Strategia UE pentru energia din surse regenerabile offshore

in Energie 24 November 2020 43 Views

Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore┬ápropune┬ásporirea┬ácapacit─â╚Ťii eoliene offshore a Europei de la nivelul actual de 12┬áGW la un nivel de cel pu╚Ťin┬á60┬áGW p├ón─â ├«n 2030 ╚Öi de┬á300┬áGW p├ón─â ├«n 2050. Comisia European─â are ca obiectiv ca, p├ón─â ├«n 2050, s─â completeze aceast─â capacitate cu 40┬áGW provenind din energie oceanic─â, dar ╚Öi cu energie produs─â utiliz├ónd alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene ╚Öi panouri solare flotante, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Aceast─â cre╚Ötere ambi╚Ťioas─â se va baza pe vastul poten╚Ťial din toate bazinele maritime ale Europei ╚Öi pe pozi╚Ťia de lider mondial a ├«ntreprinderilor din UE ├«n acest sector. Cre╚Öterea va crea noi oportunit─â╚Ťi pentru industrie, va genera locuri de munc─â verzi pe ├«ntregul continent ╚Öi va consolida pozi╚Ťia de lider mondial a UE ├«n domeniul tehnologiilor energetice offshore. De asemenea, va asigura protec╚Ťia mediului, a biodiversit─â╚Ťii ╚Öi a pesc─âriilor din UE.

Pentru a promova extinderea capacit─â╚Ťii energetice offshore, Comisia┬áva ├«ncuraja cooperarea transfrontalier─â ├«ntre statele membre┬á├«n ceea ce prive╚Öte planificarea ╚Öi implementarea proiectelor pe termen lung. Acest lucru va necesita integrarea obiectivelor ├«n materie de dezvoltare a produc╚Ťiei de energie din surse regenerabile offshore ├«n planurile na╚Ťionale de amenajare a spa╚Ťiului maritim pe care statele de coast─â trebuie s─â le prezinte Comisiei p├ón─â ├«n martie 2021. De asemenea, Comisia va propune un cadru ├«n temeiul Regulamentului TEN-E revizuit pentru planificarea pe termen lung a re╚Ťelei offshore, implic├ónd autorit─â╚Ťile de reglementare ╚Öi statele membre din fiecare bazin maritim.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, Comisia estimeaz─â c─â┬ávor fi necesare┬áinvesti╚Ťii de aproape 800 de miliarde de euro┬áde acum p├ón─â ├«n 2050.

Pentru a contribui la generarea ╚Öi mobilizarea acestor investi╚Ťii, Comisia:

  • va asigura┬áclaritatea cadrului juridic de sprijin. ├Än acest scop, ast─âzi Comisia a clarificat, de asemenea, normele pie╚Ťei energiei electrice ├«ntr-un document de lucru ├«nso╚Ťitor al serviciilor Comisiei ╚Öi va evalua dac─â sunt necesare norme mai specifice, orientate pe domenii. Comisia se va asigura c─â┬árevizuirile orient─ârilor privind ajutoarele de stat pentru energie ╚Öi protec╚Ťia mediului┬á╚Öi ale Directivei privind energia din surse regenerabile┬ávor facilita implementarea eficient─â din punctul de vedere al costurilor a tehnologiilor de produc╚Ťie a energiei din surse regenerabile offshore.┬á
  • va contribui la┬ámobilizarea tuturor fondurilor relevante┬ápentru a sprijini dezvoltarea sectorului. Comisia┬á├«ncurajeaz─â statele membre s─â utilizeze Mecanismul de redresare ╚Öi rezilien╚Ť─â┬á╚Öi s─â colaboreze cu Banca European─â de Investi╚Ťii ╚Öi cu alte institu╚Ťii financiare pentru a sprijini investi╚Ťiile ├«n energia offshore prin intermediul InvestEU. Fondurile Orizont Europa vor fi mobilizate pentru a sprijini cercetarea ╚Öi dezvoltarea, ├«n special ├«n cazul tehnologiilor mai pu╚Ťin mature.
  • va asigura un┬álan╚Ť de aprovizionare consolidat. Strategia subliniaz─â necesitatea de a se ├«mbun─ât─â╚Ťi capacitatea de produc╚Ťie ╚Öi infrastructura portuar─â ╚Öi de a se spori disponibilitatea for╚Ťei de munc─â calificate corespunz─âtor pentru a sus╚Ťine rate mai ridicate de instalare. Comisia inten╚Ťioneaz─â s─â creeze o platform─â specific─â privind sursele regenerabile de energie offshore ├«n cadrul Forumului industrial pentru energie curat─â, cu scopul de a reuni to╚Ťi actorii implica╚Ťi ╚Öi de a aborda problematica dezvolt─ârii lan╚Ťului de aprovizionare.

Pentru a analiza ╚Öi monitoriza impactul economic, social ╚Öi de mediu┬áal energiei din surse regenerabile offshore asupra mediului marin ╚Öi a activit─â╚Ťilor economice care depind de el, Comisia va consulta periodic exper╚Ťi din cadrul autorit─â╚Ťilor publice, din r├óndul p─âr╚Ťilor interesate ╚Öi din cadrul comunit─â╚Ťii ╚Ötiin╚Ťifice.

Comentarii

comentarii