CE propune creșterea fondurilor alocate în domeniul mediului și al climei

in Business 6 June 2018 11 Views

Comisia European─â propune pentru urm─âtorul buget pe termen lung al UE 2021-2027 majorarea finan╚Ť─ârii cu aproape 60% pentru programul LIFE, programul UE pentru mediu ╚Öi ac╚Ťiunile ├«n domeniul climei.

Programul LIFE se num─âr─â printre programele de finan╚Ťare ale UE pentru care Comisia propune cea mai mare cre╚Ötere propor╚Ťional─â, cu un buget de 5,45 miliarde EUR ├«ntre 2021 ╚Öi 2027.

ÔÇŁComisia a integrat ac╚Ťiunile ├«n domeniul climei ├«n toate programele majore de cheltuieli ale UE, ├«n special politica de coeziune, dezvoltarea regional─â, energia, transportul, cercetarea ╚Öi inovarea, politica agricol─â comun─â, precum ╚Öi politica de dezvoltare a UE, f─âc├ónd din bugetul UE un factor de sustenabilitateÔÇŁ, se arat─â ├«ntr-un comunicat al CE.

Pentru a pune ├«n aplicare Acordul de la Paris ╚Öi angajamentul fa╚Ť─â de Obiectivele de Dezvoltare Durabil─â ale Na╚Ťiunilor Unite, Comisia propune ridicarea nivelului de ambi╚Ťie pentru finan╚Ťarea climei ├«n toate programele UE, cel pu╚Ťin 25% din cheltuielile UE contribuind la obiectivele climatice.

Comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, a declarat: “UE este un lider mondial ├«n ceea ce prive╚Öte protec╚Ťia mediului ╚Öi ac╚Ťiunile ├«n domeniul schimb─ârilor climatice, iar modul ├«n care cheltuim banii ar trebui s─â reflecte acest lucru. Cu o finan╚Ťare mai mare, putem s─â ├«nt─ârim programul LIFE pentru a ne asigura c─â acesta poate contribui efectiv la protec╚Ťia mediului┬á╚Öi accelerarea tranzi╚Ťiei c─âtre o economie curat─â, eficient─â din punct de vedere energetic, cu emisii reduse de carbon ╚Öi rezistent─â la schimb─ârile climatice – o prioritate a Comisiei Juncker “.

Principalele caracteristici ale noului program LIFE sunt:

  • O aten╚Ťie sporit─â acordat─â energiei curate: Unul dintre obiectivele principale ale noului program LIFE este de a stimula activit─â╚Ťile de investi╚Ťii ╚Öi de sprijinire a eficien╚Ťei energetice, ├«n special ├«n regiunile europene care r─âm├ón ├«n urma tranzi╚Ťiei c─âtre o energie curat─â;
  • Un accent sporit asupra naturii ╚Öi biodiversit─â╚Ťii: noul program LIFE va sprijini proiectele care promoveaz─â cele mai bune practici ├«n materie de natur─â ╚Öi biodiversitate, precum ╚Öi noi “proiecte strategice de natur─â” dedicate tuturor statelor membre pentru a ajuta la integrarea obiectivelor politicii privind natura ╚Öi biodiversitatea alte politici ╚Öi programe de finan╚Ťare, cum ar fi agricultura ╚Öi dezvoltarea rural─â, asigur├ónd o abordare mai coerent─â ├«ntre sectoare;
  • Sus╚Ťinerea continu─â a economiei circulare ╚Öi a atenu─ârii schimb─ârilor climatice: Noul program va continua s─â sprijine obiective politice importante ale UE, cum ar fi tranzi╚Ťia c─âtre o economie circular─â, protejarea ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii aerului ╚Öi apei din UE, punerea ├«n aplicare a cadrului de politic─â energetic─â ╚Öi clim─â din 2030 ╚Öi ├«ndeplinirea angajamentelor asumate de Uniune ├«n temeiul Acordului de la Paris privind schimb─ârile climatice;
  • O abordare simpl─â ╚Öi flexibil─â: Noul program a fost conceput pentru a fi mai simplu, mai flexibil ╚Öi pentru a facilita un acces geografic mai larg. Se va concentra pe dezvoltarea ╚Öi punerea ├«n aplicare a unor modalit─â╚Ťi inovatoare de a r─âspunde provoc─ârilor climatice ╚Öi de mediu. De asemenea, va asigura o flexibilitate suficient─â pentru a r─âspunde priorit─â╚Ťilor noi ╚Öi critice care apar ├«n timpul duratei programului.

Comisarul pentru ac╚Ťiune ├«n domeniul energiei ╚Öi energia, Miguel Arias Ca├▒ete, a ad─âugat: “Un program LIFE mai puternic va juca un rol important ├«n extinderea investi╚Ťiilor ├«n ac╚Ťiunile din domeniul climei ╚Öi al energiei curate ├«n ├«ntreaga Europ─â. Continu├ónd s─â sprijine atenuarea schimb─ârilor climatice ╚Öi adaptarea la acestea, LIFE va continua, de asemenea, s─â ajute UE s─â ├«╚Öi ├«ndeplineasc─â obiectivele ╚Öi angajamentele ├«n materie de schimb─âri climatice ├«n temeiul Acordului de la Paris ╚Öi al Obiectivelor Organiza╚Ťiei Na╚Ťiunilor Unite de Dezvoltare Durabil─â.”

Urm─âtorii pa╚Öi pe care UE vrea s─â ├«i fac─â includ ├«ncheierea unui acord rapid privind bugetul general pe termen lung al UE ╚Öi propunerile sale sectoriale este esen╚Ťial pentru a se asigura c─â fondurile UE vor ├«ncepe s─â ob╚Ťin─â rezultate c├ót mai rapide.

ÔÇŁDe asemenea, ├«nt├órzierile similare celor ├«nt├ólnite la ├«nceputul perioadei bugetare 2014-2020 ar ├«nsemna c─â proiectele nu vor putea ├«ncepe la timp; c─â ora╚Öele ╚Öi regiunile nu vor primi fondurile necesare pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi calitatea aerului ╚Öi a apei pentru cet─â╚Ťenii lor, pentru a le trata ├«n mod corespunz─âtor de╚Öeurile sau pentru a aborda schimb─ârile climatice ╚Öi impactul acestoraÔÇŁ, explic─â documentul Comisiei.

Un acord privind urm─âtorul buget pe termen lung ├«n 2019 ar permite o tranzi╚Ťie f─âr─â ├«ntreruperi ├«ntre actualul buget (2014-2020) ╚Öi cel nou ╚Öi ar asigura predictibilitatea ╚Öi continuitatea finan╚Ť─ârii ├«n beneficiul tuturor.

Lansat in 1992, programul LIFE constituie unul dintre varfurile de lance ale finantarii UE pentru mediu. Acesta a finantat peste 4.500 de proiecte, contribuind cu 5,9 miliarde de euro la protectia mediului. Actualul Program LIFE, cu un buget de 3,5 miliarde de euro, a început în 2014 și se va încheia în 202.

Comentarii

comentarii