Ce va con╚Ťine viitorul acord climatic de la Paris

in COP21, Poluare 30 November 2015 355 Views

COP21 a ├«nceput ast─âzi la Paris. Statele membre ONU vor dezbate ├«n urm─âtoarele 2 s─âpt─âm├óni acordul climatic global propus pentru limitarea impactului economiilor lumii asupra mediului. Afla╚Ťi ce con╚Ťine draft-ul acordului ╚Öi ce aspecte urmeaz─â s─â fie negociate.

Acord Paris COP21

La ├«nceputul lunii noiembrie, Organiza╚Ťia Na╚Ťiunilor Unite a publicat a cincea versiune┬áa acordului climatic pe care ╚Ť─ârile membre ├«l negociaz─â ├«ncep├ónd cu ziua de ast─âzi la Paris. Cele 54 de pagini ale acordului cuprind preciz─âri referitoare la┬áaspectele care vor fi obligatorii, ├«ns─â┬ánu precizeaz─â m─âsurile, ╚Ťintele sau datele┬áp├ón─â la care ╚Ť─ârile membre ONU ar trebui s─â se conformeze schimb─ârilor. Numeroase propuneri sunt ├«nc─â ├«ntre paranteze, semn c─â aspectele respective mai┬átrebuie negociate.

Documentul vorbe╚Öte ├«nt├ói despre adoptarea unor m─âsuri de reducere a impactului asupra mediului prin limitarea emisiilor ╚Öi despre obliga╚Ťia statelor de a-╚Öi comunica propriile contribu╚Ťii la obiectivul general. Variantele cuprinse ├«n formulare las─â negociatorilor libertatea de a alege dac─â precizeaz─â clar ╚Ťintele ╚Öi m─âsurile care se impun sau p─âstreaz─â flexibilitatea. Iat─â dou─â dintre formul─ârile referitoare la reducerea emisiilor:

Op╚Ťiunea 2: P─âr╚Ťile inten╚Ťioneaz─â s─â asigure tranzi╚Ťia global─â pe termen lung spre o economie cu emisii reduse ├«n contextul dezvolt─ârii sustenabile ╚Öi accesului echitabil la spa╚Ťiul atmosferic.

Op╚Ťiunea 3: [├Än ├«ncercarea de a ├«ndeplini obiectivul Conven╚Ťiei stabilit ├«n articolul 2,][╚Öi][╚Ťinta de temperatur─â pe termen lung,] P─âr╚Ťile se angajeaz─â s─â asigure [p├ón─â la data X] [c├ót de repede posibil] [o cantitate maxim─â ┬áde gaze cu efect de sera] [╚Öi reducerea rapid─â a emisiilor globale de gaze cu efect de ser─â cu cel pu╚Ťin] [40ÔÇô 70] [70ÔÇô95] la sut─â sub nivelul din 2010 p├ón─â ├«n 2050] [╚Öi zero emisii de gaze cu efect de ser─â ├«n perioada 2060ÔÇô 2080] [[╚Ťin├ónd cont c─â limitele vor varia ├«n func╚Ťie de ╚Ť─âri ╚Öi termenele vor fi mai lungi pentru ╚Ť─ârile ├«n curs de dezvoltare] [[╚Öi] ╚Ťin├ónd cont c─â dezvoltarea social─â ╚Öi economic─â ╚Öi eradicarea s─âr─âciei sunt priorit─â╚Ťile ╚Ť─ârilor ├«n curs de dezvoltare]][[├«n ├«ncercarea ┬á[de a decarboniza economia global─â ├«n decursul acestui secol] [de a asigura o transformare global─â cu emisii reduse de carbon] [de a asigura o transformare global─â cu emisii reduse]] [de a ├«mp─âr╚Ťi bugetul emisiilor globale r─âmase]].

Textul continu─â prin specificarea unor recomand─âri legate de adaptarea la efectele schimb─ârilor climatice.

P─âr╚Ťile ├«mp─ârt─â╚Öesc obiectivul de a-╚Öi cre╚Öte capacitatea de refacere dup─â dificult─â╚Ťi ╚Öi cel de a-╚Öi reduce vulnerabilitatea ├«n fa╚Ťa schimb─ârilor climatice, recunosc├ónd totodat─â c─â adaptarea este o provocare pentru to╚Ťi (la nivel local, na╚Ťional, regional ╚Öi interna╚Ťional) ╚Öi o component─â cheie ├«n angajamentul de a proteja oamenii ╚Öi ecosistemele de efectele schimb─ârilor climatice.

Una dintre cifrele men╚Ťionate ├«n textul acordului se refer─â la finan╚Ťarea m─âsurilor de combatere a schimb─ârilor climatice. ┬áStatele dezvoltate ar urma s─â ÔÇ×mobilizezeÔÇŁ ├«ncep├ónd cu anul 2020 cel pu╚Ťin 100 de miliarde de dolari, pentru a-i pune la dispozi╚Ťia statelor care nu pot face fa╚Ť─â singure efectelor ├«nc─âlzirii globale. ┼×i de aceast─â data, ├«ns─â, obiectivul este men╚Ťionat ├«ntre paranteze.

Documentul mai con╚Ťine referiri la dezvoltarea ╚Öi ├«mp─ârt─â╚Öirea tehnologiei care poate ajuta la combaterea schimb─ârilor climatice sau la transparen╚Ťa care ar trebui s─â caracterizeze eforturile statelor. Pute╚Ťi consulta mai jos ├«ntregul text.

Organiza╚Ťia Carbon Brief a creat un instrument interactiv, cu ajutorul c─âruia explic─â ├«ntr-un mod simplu principalele m─âsuri vizate ├«n cadrul acordului.

COP21 acord - interactiv

La ce s-au angajat până acum statele

Statele membre ONU s-au angajat s─â prezinte p├ón─â ├«n luna octombrie a acestui an m─âsurile pe care le vor lua pentru a contribui la ├«ndeplinirea obiectivului de a limita cre╚Öterea temperaturii la 2 grade Celsius ├«n compara╚Ťie cu nivelurile epocii pre-industriale.

Au fost primite 134 de astfel de planuri de ac╚Ťiune (denumite ÔÇ×contribu╚Ťii individuale determinate la nivel na╚ŤionalÔÇŁ – INDC) de la 161 de ╚Ť─âri. Uniunea European─â a trimis un singur INDC, pentru toate statele membre. ├Än cadrul planului, s-a angajat s─â ├«╚Öi reduc─â emisiile de gaze cu efect de ser─â cu 40% p├ón─â ├«n 2030, raportat la cele ├«nregistrate ├«n 1990.

SUA ╚Öi-a asumat o reducere a emisiilor de 26-28% p├ón─â ├«n 2025, India ÔÇô o sc─âdere a intensit─â╚Ťii emisiilor ├«n raport cu PIB-ul cu 33-35% p├ón─â ├«n 2030, comparat cu nivelul din 2005, iar China planific─â reducerea emisiilor ├«ncep├ónd cu 2030. Consulta╚Ťi aici un rezumat al m─âsurilor anun╚Ťate.

Specialiștii au estimat că îndeplinirea tuturor acestor obiective nu va asigura limitarea creșterii temperaturilor la 2 grade Celsius până la sfârșitul secolului. Trebuie însă precizat că planurile sunt pentru 2030. Dacă statele își intensifică eforturile în viitor, îndeplinirea obiectivului este încă posibilă.

 

Citește și:

ONU a publicat o versiune scurt─â a poten╚Ťialului acord climatic de la Paris

Comentarii

comentarii