Cea mai mare centrală nucleară din lume ar putea fi construită în India

in Energie 23 April 2021 63 Views

Grupul energetic francez EDF, controlat de statul francez, a depus o ofertă angajantă pentru construirea a șase reactoare nucleare de tip EPR din a treia generație la Jaitapur, în statul Maharashtra din vestul Indiei, potrivit Reuters.

EDF a precizat că viitoarea centrală ar urma să aibă o capacitate instalată de 9,6 Gigavaţi (GW) şi va produce suficientă electricitate pentru a acoperi consumul anual a 70 de milioane de gospodării, evitând emisii de 80 de milioane de tone de CO2 pe an. Dar chiar dacă centralele nuclear nu emit emisii de dioxid de carbon, produc deşeuri radioactive extrem de periculoase, pe lângă alte dezavantaje.

Principalele cauze ale poluării din India sunt industria, gazele de eşapament şi centralele pe combustibil fosili, astfel încât aerul nu a fost curat nici măcar atunci când cetățenii s-au izolat în case, la începutul pandemiei de Covid-19.

“Depunerea ofertei tehnico-comerciale de către EDF pentru proiectul Jaitapur este un pas înainte important pentru grupul EDF şi pentru industria nucleară franceză”, a declarat directorul general de la EDF, Jean-Bernard Levy.

Lucrările de construcţie ar urma să se întindă pe o perioadă totală de 15 ani însă centrala ar putea să înceapă să funcţioneze înainte de a fi terminate lucrările de construcţie pentru toate reactoarele. EDF nu va fi responsabil pentru lucrările de construcţie, dar prin furnizarea reactoarelor, grupul public francez va juca de departe cel mai important rol în acest proiect.

Anunţul deschide calea finală pentru un acord între francezii de la EDF şi o companie similară din India. Prin depunerea ofertei angajante, EDF, care de altfel este singura companie în cursă, pune bazele pentru încheierea negocierilor în lunile următoare.

Potrivit agenţiei AFP, aceasta este o etapă importantă a proiectului din mai multe puncte de vedere: industrial, având în vedere mărimea fără precedent a proiectului, economic, fiind vorba de un contract cu o valoare de ordinul zecilor de miliarde de euro, chiar dacă până acum oficial nu a fost evocată o sumă anume, şi social, pentru că EDF promite să angajeze zeci de milioane de persoane pentru construirea reactoarelor la faţa locului.

Totul a început la finele anilor 2000 în mandatul preşedintelui Nicolas Sarkozy. La acea dată, proiectul era susţinut de grupul nuclear Areva, care ulterior a fost preluat de EDF. Însă, între timp, în 2011 a avut loc accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima (Japonia), ceea ce a creat îngrijorări şi îngheţarea mai multor proiecte de centrale nucleare. Autorităţile de la Paris şi New Delhi au relansat proiectul în 2018 cu prilejul unei vizite în India a preşedintelui Emmanuel Macron.

Dezavantajele energiei nucleare

Spre deosebire de centralele electrice pe bază de combustibili fosili, reactoarele nucleare nu produc poluare atmosferică sau dioxid de carbon în timpul funcționării. Cu toate acestea, procesele de extragere și rafinare a minereului de uraniu și de fabricare a combustibilului pentru reactor necesită cantități mari de energie.

De asemenea, centralele nucleare au cantități mari de metal și beton, a căror fabricare necesită cantități mari de energie. Dacă se folosesc combustibili fosili pentru extragerea și rafinarea minereului de uraniu sau dacă se folosesc combustibili fosili la construcția centralei nucleare, atunci emisiile rezultate din arderea acestor combustibili ar putea fi asociate cu energia electrică generată de centralele nucleare.

O preocupare majoră de mediu legată de energia nucleară este crearea de deșeuri radioactive, cum ar fi reziduurile de uzină de uraniu, combustibilul uzat (folosit) al reactorului și alte deșeuri radioactive. Aceste materiale pot rămâne radioactive și periculoase pentru sănătatea umană timp de mii de ani.

Reactorul nuclear EPR (European Pressurized Water Reactor) este un reactor din cea de-a treia generaţie, care ar urma să ofere o putere şi o siguranţă îmbunătăţită, dar care a cunoscut numeroase dezamăgiri. Conceput pentru a funcţiona timp de 60 de ani, European Pressurized Water Reactor se bazează pe o tehnologie de reactoare cu apă presurizată, cea mai utilizată din lume. Acest reactor oferă o putere ridicată, 1.650 de megawaţi, şi beneficiază de numeroase sisteme de siguranţă pentru a răci mixul reactorului în cazul unor defecţiuni. Primul astfel de reactor a început să fie construit la Olkiluoto (Finlanda) în 2005 dar între timp s-au acumulat numeroase întârzieri şi depăşiri de buget. Cel de-al doilea reactor EPR, care a început să fie construit în 2007 la Flamanville (Franţa) este afectat şi el de probleme tehnice şi proiectul înregistrează întârzieri.

Alte patru reactoare de acest tip sunt în construcţie, două în China şi două în sud-vestul Marii Britanii, în Hinkley Point.

Comentarii

comentarii