Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Raport: Cea mai înaltă concentrație de CO2 din atmosferă din ultimii 800.000 de ani

Conform celui mai recent buletin al Organizației Meteorologice Mondiale (WMO), concentrația dioxidului de carbon(CO2) din atmosferă a atins anul trecut recordul mondial de 403.3 părți la un million, cea mai înaltă concentrație din ultimii 800.000 de ani.

concentratie_CO2_lead

Concentrația dioxidului de carbon (CO2) din atmosferă a atins anul trecut recordul mondial de 403.3 părți la un million. Experții spun că aceasta este cea mai înaltă concentrație de CO2 din ultimii 800 000 de ani.

Numerele mari arată o tendință ascendentă clară. Procentul actual de CO2 din atmosferă reprezintă 145% din nivelul poluării din era pre-industrială (dinainte de 1750), iar rata de creștere din ultimii 70 de ani este de 100 de ori mai mare decât cea de la sfârșitul erei glaciare.

Creșterea rapidă a nivelurilor de CO2 se datorează activităților umane cum ar fi despădurirea, intensificarea agriculturii, industrializarea și dependența de combustibilii fosili, dar și fenomenului meteorologic ciclic El Niño.

În ultimii doi ani, schimbările climatice provocate de El Niño au determinat valuri de secetă în regiunile tropicale. Din această cauză, pădurile și-au încetinit creșterea și au putut absorbi mult mai puțin CO2.

concentrație CO2
Legătura dintre emisiile de CO2 și temperatura globala în ultimii 1000 de ani

Încălzirea globală, primul pericol

Raportul Organizației Meteorologice Mondiale semnalează creșteri semnificative ale prezenței tuturor gazelor cu efect de seră.  Specialiștii consideră că impactul asupra sistemelor ecologice va fi „sever”, deoarece aceste gaze rămân mult timp în atmosferă, fiind una dintre principalele cauze ale încălzirii globale.

Un climat mult mai cald va afecta în primul rând agricultura și va conduce și la dispariția multor ecosisteme naturale de pe Terra. În plus, temperaturile ridicate și fenomenele meteorologice pe care le implică (caniculă, furtuni puternice, inundații) duc la pierderi de vieți umane. În egală măsură, încălzirea climei provoacă o accentuare a problemelor de sănătate prin proliferarea bolilor tropicale și a problemelor legate de accesul la apă.

Chiar dacă schimbările climatice sunt lente, specialiștii avertizează că este necesar să se ia măsuri cât mai urgent. Renunțarea la resursele energetice bazate pe combustibilii fosili este una dintre primele soluții propuse de WMO.

spot_img

Ultimele știri