Cei 5.000 de ghețari din vestul SUA vor dispărea în maxim 50 de ani

in Biodiversitate, Impact, Schimbări Climatice, Studii 11 October 2019 84 Views

Toţi cei 5.000 de gheţarii din vestul Statelor Unite se vor topi şi vor dispărea în aproximativ 50 de ani, a declarat un specialist în glaciologie într-un interviu.

Interviul a fost acordat pentru postul de televiziune local KGW8 de către Andrew Fountain, cercetător la Portland State University (PSU).

Fountain a explicat că împreună cu echipa sa a descoperit, în urma studierii imaginilor aeriene şi satelitare, că dimensiunea tuturor gheţarilor dintr-un parc naţional din statul Washington se micşorează.

Într-o imagine aeriană realizată în 2010 se poate vedea că Lillian Glacier, un gheţar din Olympic National Park, care ocupa o suprafaţă extinsă în anul 1905, aproape a dispărut.

”Dacă lucrurile vor continua astfel, gheţarii probabil vor dispărea până în 2070-2080”, a avertizat Fountain.

Cercetătorul a adăugat că topirea va conduce probabil la creşterea nivelului apelor care vor inunda aşezările din zonele de coastă, care vor fi cele mai afectate de schimbările climatice.

Fountain se numără printre cei peste o sută de specialişti care vor lua cuvântul la cea de-a zecea ediţie a ”Northwest Climate Conference”, în desfăşurare în Portland.

Comentarii

comentarii