Cel mai mare aisberg din lume s-a topit

in Schimb─âri Climatice 19 April 2021 124 Views

Aisbergul care s-a rupt de Antarctica ├«n 2017 ┼či care a fost c├óndva cel mai mare din lume s-a topit ├«n c├óteva fragmente mici,┬ádespre care Centrul Na╚Ťional de Ghea╚Ť─â din SUA spune c─â nu mai merit─â s─â fie urm─ârit.

A68 c├ónt─ârea miliarde de tone ╚Öi m─âsura 5.800 de km p─âtra╚Ťi, de dou─â ori suprafa╚Ťa Luxemburgului, atunci c├ónd s-a desprins de platforma de ghea╚Ť─â Larsen C din Marea Weddell, la marginea Peninsulei Antarctice, la jum─âtatea anului 2017.

Mamutul iceberg abia s-a mi╚Öcat timp de un an ├«nainte de a ├«ncepe s─â pluteasc─â ├«n deriv─â ├«ntr-o zon─â cunoscut─â sub numele de “aleea icebergurilor”, care duce spre nord de Antarctica.

Blocul de un miliard de tone a urmat o rut─â cunoscut─â, ├«nv├órtindu-se ├«n Atlanticul de Sud spre Teritoriul britanic Georgia de Sud. Aceast─â mic─â insul─â este locul ├«n care multe dintre cele mai mari aisberguri ajung s─â moar─â. Prinse ├«n apele pu╚Ťin ad├ónci din zon─â, acestea sunt condamnate s─â se topeasc─â treptat.

Dar acesta a reușit cumva să scape de această soartă specială. În schimb, valurile, apa caldă și temperaturile mai ridicate ale aerului din Atlantic au fost cele care l-au consumat în cele din urmă pe A68. Pur și simplu s-a sfărâmat în fragmente din ce în ce mai mici.

Locul s─âu de origine, Larsen C, este o enorm─â platform─â plutitoare de ghea╚Ť─â, construit─â prin contopirea unor limbi de ghe╚Ťari care au alunecat de pe uscat ├«n ocean.

Povestea de via╚Ť─â a lui A68 le va spune cu siguran╚Ť─â cercet─âtorilor ceva at├ót despre modul ├«n care se construiesc platformele de ghea╚Ť─â, c├ót ╚Öi despre modul ├«n care acestea se destram─â pentru a produce aisberguri.

“Singurul lucru care merit─â, probabil, men╚Ťionat ca rezultat ╚Ötiin╚Ťific a fost c├ót de mult s-a ├«nv─â╚Ťat despre rezisten╚Ťa la fractur─â a zonelor de sutur─â ├«n care ghe╚Ťarii de pe uscat s-au unit pentru a forma platoul de ghea╚Ť─â plutitor. Pentru c─â aveam noi senzori care vedeau evolu╚Ťia fisurii mai frecvent, sunt sigur c─â s-au ob╚Ťinut informa╚Ťii utile care nu ar fi putut fi “v─âzute” ├«n deceniul anterior. Aceasta este o adev─ârat─â dovad─â a investi╚Ťiilor f─âcute ├«n observarea P─âm├óntului”, a comentat Christopher Shuman de la Universitatea din Maryland, Baltimore County (UMBC) ╚Öi Nasa-Goddard.

De asemenea, BAS a plasat c├ó╚Ťiva robo╚Ťi ├«n ocean ├«n luna februarie pentru a ├«ncerca s─â studieze de aproape unele dintre segmentele lui A68.

Unul dintre ei a disp─ârut la scurt timp dup─â aceea, iar cel─âlalt a r─âmas blocat sub ghea╚Ť─â timp de dou─â s─âpt─âm├óni ├«nainte de a reu╚Öi s─â se elibereze ╚Öi s─â-╚Öi continue observa╚Ťiile.

Acest robot va fi recuperat ├«n luna mai pentru a fi extrase datele. Acesta ar trebui s─â dezv─âluie informa╚Ťii despre modul ├«n care aisbergurile ├«╚Öi afecteaz─â mediul ├«nconjur─âtor, de exemplu, arunc├ónd volume uria╚Öe de ap─â dulce ├«n ocean pe m─âsur─â ce se topesc.

 

Comentarii

comentarii