Cel mai mare feribot electric 100% din lume a fost lansat la apă în Danemarca

in Autoritati, Transport 29 August 2019 148 Views

Cel mai mare feribot electric din lume a fost lansat la apă în Danemarca și-a efectuat prima călătorie cu pasageri pe 15 august.

Copyright: Leclanché

Feribotul Ellen a navigat între porturile Fynshav din sudul ţării spre Soby, pe insula Aero.

Feribotul electric este capabil să transporte 30 de vehicule și 200 de pasageri și este alimentat de o baterie „cu o capacitate fără precedent” de 4,3 MWh, potrivit producătorului elvețian de baterii Lechanché, care a furnizat sistemul.

“Peste un an, aceasta va împiedica eliberarea a 2.000 de tone de CO2, 42 de tone de NOx [oxid de azot], 2,5 tone de particule și 1,4 tone de SO2 [Dioxid de sulf] în atmosferă”, a declarat Anil Srivastava, directorul general al Lechanché.

Între timp, directorul pentru trafic al municipalităţii, Keld M. Moller, a declarat că este „încântat să putem oferi pasagerilor o călătorie extraordinară, plăcută, fără zgomot, vibrații și fumuri diesel”.

Nava poate naviga până la 22 de mile nautice între două încărcări ale bateriei – de șapte ori mai mult decât a fost posibil până acum pentru un e-ferry.

Uniunea Europeană, care a susținut proiectul, își propune să lanseze 100 sau mai multe dintre aceste feriboturi până în 2030.

Inaugurarea lui Ellen vine la doar două luni după ce noul guvern social-democrat al Danemarcei a mărit ținta de reducere a emisiilor țării de la 40% la 70% față de nivelurile din 1990, stabilind una dintre cele mai ambițioase politici de mediu din lume.

În plus, strategia Organizației Maritime Internaționale, adoptată anul trecut, solicită ca emisiile de gaze de la nave să scadă cu cel puțin 50% până în 2050 față de 2008.

UE a solicitat ca strategia, care urmează să fie revizuită în 2023, să fie consolidată cu reduceri mai ambițioase de 70% până la 100% până în 2050.

Comentarii

comentarii