Cel mai mare parc eolian offshore de pe planetă a început să funcţioneze în Marea Irlandei – FOTO&VIDEO

in Energie 12 September 2018 184 Views

Cel mai mare parc eolian offshore a fost deschis în largul coastei de nord-vest a Marii Britanii, investiţia fiind a grupului energetic danez Orsted, anunţă Reuters.

Parcul eolian are o capacitate de 659 megawați (MW), suficientă pentru alimentarea a aproape 600.000 de locuințe. Amplasat în Marea Irlandeză, la aproape 12 mile (19 kilometri) de coasta de nord-vest a Marii Britanii, parcul eolian offshore Walney Extension devansează deţinătorul actual al titlului de cel mai mare parc eolian offshore de pe planetă, facilitatea London Array, în estuarul râului Tamisa.

Walney Extension este alcătuită din 87 de turbine construite de Siemens Gamesa și MHI Vestas și acoperă 145 de kilometri pătrați, echivalentul a aproximativ 20.000 de terenuri de fotbal.

Cele 40 de turbine MHI Vestas cu o capacitate de opt megawați, care sunt folosite, au o înălţime de 195 metri și sunt cele mai mari turbine eoliene la nivel global.

“Acest proiect, finalizat la timp şi în limitele bugetului, marchează un nou pas important în viziunea Orsted a unei lumi care funcţionează în întregime pe bază de energie verde”, a declarat directorul diviziei din Marea Britanie a Orsted, Matthew Wright.

Marea Britanie este cea mai mare piață eoliană offshore din lume, care găzduiește 36% din capacitatea eoliană offshore instalată la nivel mondial, potrivit datelor de la Consiliul Global al Energiei Eoliene. Numai puţin de 13 noi parcuri eoliene offshore au fost finalizate în Europa în 2017, inclusiv primul parc eolian offshore plutitor de pe planetă. Marea Britanie avea în 2017 capacităţi instalate de 1,7 Gigavaţi de energie eoliană offshore iar Germania avea capacităţi de 1,3 Gigavaţi.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rbnlJOEQ9Hc&w=560&h=315]

Walney Extension a fost unul dintre primele proiecte de energie regenerabilă care au asigurat, în 2014, un așa-numit contract de subvenționare pentru diferențe (CFD) de la guvernul britanic. Contractul garantează un preț minim pentru electricitate de 150 de lire sterline (195 de dolari) per megawatt oră (MWh) timp de 15 ani.

Comentarii

comentarii