Top 100 cele mai sustenabile orașe din lume

Oferă cea mai bună calitate a vieții, sunt cele mai verzi și înregistrează cele mai bune performanțe economice. Sunt orașele incluse într-un top realizat de firma internațională de consultanță Arcadis.

Capitala financiară a Elveției, Zurich, s-a clasat în fruntea Sustainable Cities Index 2016, topul cu cele mai sustenabile 100 de orașe din lume. A obținut cele mai bune scoruri la două dintre categoriile de criterii analizate, și anume „planetă” și „profit”. Este urmată de Singapore, Stockholm, Viena, Londra, Frankfurt, Seul, Hamburg, Praga și Munchen.

Topul analizează performanțele orașelor în 3 domenii: calitatea vieții („oameni”), performanțele de mediu („planetă”) și performanțele economice („profit”). Au fost luate în considerare aspecte precum: sănatatea (speranța de viață și obezitatea), educația (gradul de alfabetizare, universitățile), inegalitatea veniturilor, rata criminalității, costul vieții; consumul energetic și folosirea energiei regenerabile, spațiile verzi, ratele de reciclare și compostare, poluarea; infrastructura de transport, PIB-ul pe cap de locuitor, turismul, rata de ocupare a populației etc.

Care sunt cele mai sustenabile orașe din lume

Topul este dominat de orașe europene: 13 din primele 15 orașe sunt de pe continentul nostru. Printre acestea, regăsim Londra, Frankfurt și Paris. Li se alătură în top 15 două orașe din Asia: Singapore pe locul al doilea și Seul pe locul al șaptelea. Şi orașele din Australia au obținut scoruri bune. Canberra este pe poziția 18, iar Sydney – pe 21.

 

În America de Nord, se pare că sustenabilitatea nu este o prioritate. Orașul canadian Vancouver se clasează pe locul 23, pe când New-York-ul – doar pe 26. Din Orientul Mijlociu, se remarcă orașul Dubai, care ocupă poziția 52 în clasament.

În ultima parte a clasamentului, se regăsesc orașele în curs de dezvoltare din Asia, America Latină, Africa și Orientul Mijlociu. Nici urmă însă de orașe din România.

Prin ce se diferențiează cele mai sustenabile orașe

În clasamentul general, Zurich este cel mai sustenabil. Scorul se datorează performanțelor la capitolele profit și mediu. Orașul este cunoscut pentru instituțiile sale financiare, dar și pentru eforturile în direcția protejării mediului înconjurător. Cu toate acestea, la capitolul „oameni”, se clasează doar pe locul 27. Viața în Zurich nu este nici foarte ieftină, nici foarte relaxată, se pare. Este însă extrem de organizată. Locuitorii au la dispoziție o rețea de transport public performantă, iar acesta este doar unul dintre factorii care fac orașul atractiv pentru oameni și investitori. Autoritățile și-au propus să îl facă și mai atractiv, investind în eficientizare energetică și energii regenerabile, clădiri sustenabile și mobilitate.

Pe când Zurich nu stă foarte bine la capitolul „oameni”, nu același lucru îl putem spune despre Seoul. În clasamentul dedicat calității vieții, ocupă primul loc. Sănătatea și educația sunt domenii extrem de importante pentru autoritățile locale. Au creat o strategie prin care se asigură că oamenii sunt în centru dezvoltării și nu sunt discriminați; că asigură o piață a muncii puternică, dinamică și stabilă; că protejează cultura și istoria orașului; că asigură siguranța cetățenilor; că oferă locuințe stabile și transport facil. În plus, restaurează zone poluate și amenajează spații de relaxare pentru cetățeni.

La capitolul „profit”, în frunte este Singapore. Se estimează că populația orașului va ajunge la 6 milioane de oameni în 2030. De aceea, autoritățile și-au asumat să investească în îmbunătățirea mobilității urbane și în transformarea a 80% dintre clădiri în clădiri verzi.

Pentru mai multe detalii despre performanețele acestor orașe, puteți consulta topul pe site-ul Arcadis.

spot_img

Ultimele știri