Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cele mai vechi fosile de pe Terra, descoperite in Australia

Fosilele unor microbi care traiau in urma cu aproximativ 3,4 miliarde de ani, considerate cele mai vechi de pe Pamant, au fost descoperite in stancile din vestul Australiei. Potrivit unui studiu publicat in revista Nature Geoscience, si citat de Mediafax, microbii traiau intr-un mediu lipsit de oxigen si prosperau gratie unor compusi pe baza de sulf.

"Avem, in sfarsit, o buna dovada despre viata din urma cu peste 3,4 miliarde de ani. Se confirma astfel faptul ca existau pe atunci bacterii care traiau fara oxigen", a declarat profesorul Martin Brasier, de la Universitatea Oxford, care a facut parte din echipa de cercetatori coordonata de David Wacey, de la University of Western Australia.

Acestea sunt "cele mai vechi fosile descoperite pe Terra", conform studiului. Terra are varsta de 4,5 miliarde de ani. Conform unor studii precedente, viata ar fi aparut pe planeta noastra in urma cu 3,5-3,8 miliarde de ani.

David Wacey si echipa sa au descoperit fosilele pe una dintre cele mai vechi plaje de pe Terra, intr-un loc izolat denumit Strandley Pool. Acestea sunt asociate unor cristale microscopice de pirita, un mineral pe baza de sulfura de fier.

Cristalele respective rezulta in urma activitatii biologice (metabolism) trecute a microorganismelor fosile.

Savantii sustin ca "sunt foarte siguri de varsta" fosilelor, deoarece rocile sedimentare in care au fost descoperite sunt formate intre doua perioade vulcanice. "Acest lucru limiteaza la cateva zeci de milioane de ani" intervalul de timp in care fosilele au putut sa se formeze, a explicat profesorul Brasier.

Foto: tgdaily.com

Florin Tulbure

Citeste si:

Animalele se muta in zone mai reci din cauza schimbarilor climatice

 

spot_img

Ultimele știri