Cele trei gropi de gunoi ale Bucure╚Ötiului au r─âmas f─âr─â autoriza╚Ťie de mediu

in Legislatie, Poluare 9 November 2017241 Views

Dac─â gropile Vidra ╚Öi Glina erau deja ├«n afara legii, s─âpt─âm├óna trecut─â a expirat ╚Öi autoriza╚Ťia de mediu pentru depozitul Iridex care deserve╚Öte zona de nord a Capitalei, potrivit┬á unui comunicat al USR.┬á

Faptul c─â niciunul dintre cele trei depozite de de╚Öeuri nu mai are autoriza╚Ťie este un lucru grav. Grave sunt ╚Öi perspectivele pe termen mediu, ├«ntruc├ót ne apropiem de atingerea capacit─â╚Ťii unora dintre aceste depozite. ├Än loc de solu╚Ťii reale, ├«n sensul colect─ârii selective, al dezvolt─ârii capacit─â╚Ťilor de sortare ╚Öi al planific─ârii responsabile a viitoarelor depozite, singurele ac╚Ťiuni concrete sunt ├«n sfera investi╚Ťiei masive ├«n incinerare. Incinerarea nu este o solu╚Ťie universal─â pentru problema de╚Öeurilor, ├«ntruc├ót la ardere ar trebui s─â ajung─â doar o mic─â frac╚Ťie din ├«ntregul lan╚Ť al gunoaielor, eforturile trebuind ├«ndreptate ├«nspre cei 3 R: Reducere-Recuperare-ReciclareÔÇŁ, a declarat pre╚Öedintele Comisie pentru Mediu din Senat, senatorul USR Allen Coliban.

Peste 550.000 de tone de de╚Öeuri ajung ├«ntr-un an ├«n cele trei depozite din Bucure╚Öti.┬á├Än ritmul actual de aruncare la groap─â, Iridex estimeaz─â c─â ├«n patru ani va ├«nchide cele dou─â celule care func╚Ťioneaz─â ├«n prezent.

Taxarea la groap─â, o m─âsur─â de management a de╚Öeurilor dat─â exemplu de exper╚Ťi, dar am├ónat─â ├«n Rom├ónia

Pe data de 30 iunie 2017, Guvernul Tudose a adoptat o┬áordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â┬áprin care se am├ón─â aplicarea tax─ârii la groap─â a de╚Öeurilor p├ón─â ├«n data de 1 ianuarie 2019. ├Än plus, ordonan╚Ťa ├«njum─ât─â╚Ťe╚Öte contribu╚Ťia datorat─â de municipalit─â╚Ťile care nu ├«╚Öi ├«ndeplinesc ╚Ťintele de reciclare.

Acestea vor pl─âti 50 de lei pentru fiecare ton─â de de╚Öeu pe care nu l-au reciclat. Cu toate acestea, odat─â cu acest─â ordonan╚Ť─â, ╚Ťintele de reciclare au crescut: ├«n 2017 de la 15% la 25%. ├Än 2018 ╚Ťinta va fi de 35%, iar din 2019 de 45%.

În 2017, fiecare tonă de deșeu depus la gropile de gunoi din România se taxa cu 80 de lei. Acest lucru s-a întâmplat până în luna iunie, când s-a emis oug. 506/30.06.2017.

Comentarii

comentarii