Celebritatile nu folosesc aerul conditionat. Alternativa este energia geotermala

Aparatele de aer conditionat au devenit electrocasnice obisnuite in vasta majoritate a caselor si companiilor, in ultima perioada. Sunt atat de comune incat aproximativ 5% din energie este folosita pentru alimentarea aparatelor de aer conditionat, in SUA.

Sir Elton John este una dintre celebritatile care au renuntat la aerul conditionat. Cantaretul a investit in sisteme de racire geo-termale pentru a se debarasa de „obisnuinta electrica“.

Jon Hamm, cunoscut pentru rolul principal din serialul "Mad Men", a declarat intr-un interviu, acordat recent publicatiei online mnn.com, ca el si prietena sa, actrita Jennifer Westfelt, incearca sa reduca impactul negativ asupra mediului inconjurator.

„Nu folosim des aparatul de aer conditionat. Deschidem ferestrele“, a spus Hamm, adaugand ca factura la electricitate „se micsoreaza pe zi ce trece“ datorita acestui lucru.

Melora Hardin, actrita cunoscuta pentru rolul din serialul The Office, este si ea in cautare de alternative mai prietenoase cu mediul in ceea ce priveste aparatul de aer conditionat, potrivit unui interviu acordat revistei pentru femei Lifescript.

V-ati putea intreba: de ce mi-ar pasa mie de celebritatile carora le place sa transpire? Chiar daca starurile au bani mai mult decat suficienti pentru a se lafai in case cu temperaturi perfect, unele fac aceasta alegere de dragul mediului inconjurator si pentru sanatatea proprie, iar multi oameni sunt inspirati de aceasta alegere.

Desi eforturile de imbunatatire a aparatelor de conditionat sunt vizibil crescute in ultimii ani, folosirea acestora ridica inca probleme semnificative referitoare la sanatate si mediu.

Pentru inceput, incalzirea globala

Sunt foarte multi oameni care nu au auzit de incalzirea globala. Nu conteaza ca sunteti sceptici sau nu cand vine vorba de fenomen, insa ceea ce conteaza este ca eliberarea anuala in atmosfera a 140 milioane tone de CO2, provenit de la aparatele de aer conditionat, au cu siguranta un impact asupra mediului. Aparatele de aer conditionat functioneaza cu electricitate, iar majoritatea curentului electric este produs prin arderea carbunilor, proces care elibereaza gaze de sera si creeaza ploi acide. De asemenea, carbunele este deseori extras in moduri care numai prietenoase cu mediul nu sunt.

Pe langa poluantii rezultati in urma arderii de carbune pentru electricitate, aparatele de aer conditionat, in timpul producerii sau al folosirii, emit clorofluorocarboni (CFC). Desi dureaza pana acestea ajung in stratosfera, CFC-urile contribuie la subtierea stratului de ozon. Un strat de ozon mai subtire determina niveluri mai mari de ultraviolete, care cauzeaza cancerul de piele, cataracta si deficiente ale sistemul imunitar.

Daca vreti sa scapati de un aparat de aer conditionat, indiferent de motiv, asigurati-va ca faceti acest lucru intr-un mod ce nu va dauna mediului inconjurator.

Alte probleme de sanatate legate de aerul conditionat

Desi o baie in aer conditionat pare o mare usurare intr-o zi torida, din pacate, aceasta dauneaza sanatatii. Corpul uman devine confuz, se dezechilibreaza, atunci cand are loc o schimbare artificiala a temperaturii ambientale. Corpurile noastre sunt suficient de evoluate incat sa se adapteze temperaturilor de sezon.

In plus, aerul generat de aparatele specifice usuca si irita ochii, nasul si gatul. Multi oameni se plang de sinusuri inflamate, alergii, ochi uscati, dureri in gat si alte tipuri de disconfort cand se afla in zone cu aer conditionat. Bacteriile si mucegaiul pot fi usor si continuu imprastiate cu ajutorul aerului reciclat, cauzand rezistenta redusa la infectii, precum si afectiuni ca boala legionarului, astm si alergii.

In cazul in care folositi aparate de aer conditionat, este imperios necesar sa curatati filtrele cel putin o data pe luna.

Pe scurt: microorganismele care exista, in mod inevitabil, in aparatele de aer conditionat, au efect direct, si uneori grav, asupra sistemului imunitar si asupra sistemului respirator.

Mai putin curent electric folosit inseamna mai multi bani

Intr-un articol din revista Time, profesorul Lee Shipper de la Universitatea Berkeley, din California, a estimat costul folosirii aparatului de aer conditionat la 20 centi/KWh. De asemenea, el a estimat o economisire de 4% pentru fiecare grad in plus pe termometru.

Costurile pot fi reduse prin folosirea ventilatoarelor conventionale si de tavan, prin deschiderea ferestrelor si crearea curentilor de aer. In plus, puteti folosi aparate casnice care produc caldura in perioadele reci ale zilei si puteti trage jaluzele in timpul celor toride.

Alternative prietenoase cu mediul

O excelenta alternativa la aparatul de aer conditionat devine din ce in ce mai accesibila – sistemul geotermal de racire. Acesta permite racirea si incalzirea deopotriva, fiind alimentate de caldura stocata in straturile scoartei terestre. Si, chiar daca nu va vine sa credeti, aflati ca acest sistemele geotermale nu sunt o noutate. Romanii le foloseau, cu mii de ani in urma (evident, intr-o forma mult inferioara celei din prezent), pentru a-si incalzi casele.

Asadar, exista modalitati prin care poti renunta la dependenta de electricitate, astfel traind o viata un pic mai sanatoasa intr-un mediu un pic mai sanatos.

Sursa foto: sunandclimate.com; Globe Photos

Bogdan Tupilat
 

spot_img

Ultimele știri