Celuloza, alternativa pentru microparticulele din produsele cosmetice

in EcoLIFESTYLE 14 June 2017 265 Views

Unele produse cosmetice precum gelurile de du╚Ö, pasta de din╚Ťi sau cremele con╚Ťin microparticule abrazive din plastic care, din cauz─â c─â sunt prea mici pentru r─âm├óne ├«n instala╚Ťiile de epurare ale apei, ajung ├«n oceane, dup─â care ├«n animalele marine ╚Öi ├«n p─âs─âri. Pentru a preveni efectele d─âun─âtoare pe care acestea le au asupra mediului, oameni de ╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi ingineri din cadrul Universit─â╚Ťii din Bath (Marea Britanie) au venit cu o alternativ─â – microparticule din celuloz─â. Varianta lor este at├ót biodegradabil─â, c├ót ╚Öi regenerabil─â.┬á

celuloz─â

foto: sst.org.za

 

Speciali╚Ötii au estimat c─â ├«n timpul unui singur du╚Ö ├«n care se folosesc produse de ├«ngrijire care con╚Ťin microparticule pot rezulta 100.000 de astfel particule din plastic care ajung ├«n oceane. Aceast─â cantitate se adaug─â celor opt milioane de tone de plastic care ajung ├«n apele oceanelor ├«n fiecare an.

Microparticule din celuloz─â

├Än procesul de prelucrare, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â dizolv─â celuloza pentru a o transforma microparticule, care apoi sunt fixate. Noile particule rezultate sunt destul de robuste pentru a r─âm├óne ├«n gelul de du╚Ö, ├«ns─â nu r─âm├ón ├«n instala╚Ťiile de tratare a apei.┬áEi spun c─â ar putea folosi celuloz─â din mai multe surse, inclusiv din industria h├órtiei.

Janet Scott, care face parte din echipa de cercetători, spune că alternativa provine dintr-o sursă regenerabilă și se biodegradează.

ÔÇ×Microparticulele folosite ├«n industria cosmetic─â sunt adesea fabricate din polietilen─â sau polipropilen─â, care sunt ieftine ╚Öi u╚Öor de fabricat. Cu toate acestea, ace╚Öti polimeri sunt deriva╚Ťi ai petrolului ╚Öi au nevoie de sute de ani pentru a se descompune ├«n mediul ├«nconjur─âtor. Sper─âm ca ├«n viitor aceasta s─â poat─â fi folosit─â ca ├«nlocuitor pentru microparticulele din plastic. ÔÇŁ

Recent, ├«n Marea Britanie, o campanie a organiza╚Ťiilor de mediu a condus la decizia guvernului de a interzice microparticulele din produsele cosmetice ├«n 2017.

Brandurile care comercializeaz─â cele mai multe produse cu microparticule

Anul trecut, Greenpeace East Asia a publicat o analiz─â a brandurilor care con╚Ťin particule din plastic.

Printre brandurile cu cele mai multe astfel de produse cosmetice se num─âr─â Amway,┬áEst├ęe Lauder ╚Öi Revlon. ├Än timp ce cele mai performante la acest capitol sunt┬áBeiersdorf┬á╚Öi┬áHenkel┬ádin Germania, c├ót ╚Öi┬áColgate-Palmolive┬á╚Öi┬áL Brands┬ádin Statele Unite.

Pentru a ├«nlocui microparticule din produsele cosmetice, alternativele naturale, cu propriet─â╚Ťi asem─ân─âtoare de exfoliere, sunt za╚Ťul de cafea, m─âlaiul sau zah─ârul.

Citește și: Cum poluează spălarea hainelor la mașină

Ce branduri polueaz─â oceanele cu microparticule

 

 

Comentarii

comentarii