Centrala de cogenerare pe platforma Petrobrazi

in Business 3 June 2009351 Views

Reprezentantii Petrom au pus piatra de temelie a centraleiO centrala de cogenerare cu o capacitate de 860 de MW va intra in functiune in 2011 pe platforma Petrobrazi a companiei Petrom. Astazi, toti cei implicati in construirea centralei au pus piatra de temelie la investitia de 500 de milioane de euro.

Configuratia centralei este unica in Romania si ii confera o flexibilitate in functionare avand doua turbine de gaz, doua cazane recuperatoare si o turbina cu aburi. Daca in Romania rata eficientei unei centrale energetice este putin peste 30%, noua centrala de la Petrobrazi va avea o eficienta de aproximativ 57%, au aratat reprezentantii companiei. Instalatia va mai beneficia si de un echipament pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, acesta situandu-se sub media europeana.

“Petrom va aduce o contributie semnificativa la dezvoltarea sectorului enegetic prin constructia acestei centrale. Extinderea activitatilor noatre in sectorul de energie electrica constituie o componenta semnificativa pentru dezvoltarea sustenabila a companiei ”, a declarat Mariana Gheorghe , CEO Petrom.

Investitia de la Petrobrazi reprezinta cel mai mare proiect privat de generare de electricitate din Romania, iar prin aceasta investitie Petrom va deveni un jucator important pe piata de electricitate, capacitatea centralei reprezentand aproximativ 8% din productia de electricitate din Romania.

Un consortiu format din General Electric SUA si Metka Grecia va construi si livra la cheie centrala, termenul fiind septembrie 2011. Finantarea proiectului este asigurata atat din surse interne Petrom, cat si prin doua credite corporative negarantate semate cu BEI si BERD. Fiecare credit are valoarea de 200 de milioane de euro.

“Proiectul nostru este un pas important nu numai pentru companie, dar si pentru piata din Romania. Dupa punerea in functiune, centrala va furniza 8% din electricitatea produsa in Romania, iar cea mai mare parte este destinata pietei interne”, a declarat Gerald Kappes, membru al directoratului Petrom.

Recent Petrom a obtinut licenta de furnizare de electricitate care va permite companiei sa devina un jucator pe piata de energie electrica pana la sfarsitul acestui an.

Foto: Green Report

Comentarii

comentarii