Cum te poți înscrie la un workshop gratuit la care înveți să construiești o centrală „verde” din compost

Ce pasionați de trai sustenabil și permacultură pot participa la un workshop gratuit prin care să învețe cum să-și construiască propriul sistem de încălzire folosind compost. Workshop-ul va avea loc în weekendul 4-5 noiembrie și se va se va desfășura în spatele magazinului Kaufland de pe bulevardul Bucureștii Noi. Acesta va fi susținut de Ionuț Bădica și Antim Nechifor, experți în cadrul Institutului de Cercetare în Permacultură din România.

centrală
foto: grădinescu

 

Cei interesați se pot înscrie printr-un e-mail la adresa contact@gradinescu.ro și pot afla mai multe de pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Centrala „verde”, metoda alternativă de încălzire a serei pe timpul iernii

Potrivit celor care vor susține workshopul, centrala este potrivită pentru a încălzi casa, grădina sau solarul. Aceasta funcționează datorită proprietății naturale de descompunere a materiei organice, prin care este eliberată căldura și a fost inventată de francezul Jean Pain în anii `70. Centrala are formă cilindrică și este  compusă dintr-o plasă de oțel, folosită pentru susținere, o pompă de apă și de tuburi de aerare și de transfer termic.

Modelul pe care îl vor construi cei care vor participa la workshop va fi conectat la o sursă de apă, iar procesul de descompunere a compostului va încălzi apa din instalație. Apa, la rândul ei, va încălzi, pe timpul iernii, sera din grădina comunitară, aflată în spatele magazinului Kaufland din Bucureștii Noi.

Din centrala verde sunt mai multe posibilități de a capta căldura. Unii captează chiar și gazul, noi vom capta energia degajată prin intermediul unei instalații prin care circulă apa”, spune Diana Călin, care este inginer de mediu și face parte din proiectul Grădinescu.

Tocătură de lemn verde și frunze, principalul tip de compost cu care funcționează centrala

Nu toate tipurile de compost sunt potrivite pentru acest sistem alternativ de încălzire. Centrala bio funcționează cu tocătură de lemn verde și frunze, în proporție de 60%. Pe lângă acest lucru, amestecul mai conține 30% rumeguș și 10% gunoi de grajd.

Pentru o bună funcționare, compostul trebuie schimbat de mai multe ori. În funcție de mixtul folosit în centrală, centrala poate să funcționeze între 10 și 16 luni, iar compostul rezultat se folosește în grădină, spune Diana.

„Grămada noastră de compost va fi păstrată până la primăvară. Materia descompusă o vom folosi pe post de compost pentru sol, iar cea care va fi nedescompusă o vom folosi pe post de mulci”

Ce vor învăța cei care participă la workshop

Sâmbătă, în prima zi, cei care participă la workshop vor învăța noțiuni elementare despre compost. Cum se face, cum se poate utiliza. După care, vor învăța cum funcționează centrala, cum să o proiecteze și cum să o construiască.  Apoi, vor afla despre cum să proiecteze un sistem de încălzire pentru seră, folosind centrala.

Cea de-a doua zi va fi pentru partea practică. Alături de cei de la Institutul de Cercetare în Permacultură, participanții vor instala plasa de susținere, tubul de aerare și pe cele de transfer termic și vor așeza compostul în mai multe straturi.

Workshop-ul face parte din proiectul Grădinescu (rețeaua de grădini urbane comunitare din București), susținut de Kaufland.

Citește și: VIDEO Kaufland amenajează 9 grădini urbane în capitală. Unde vor fi și cum puteți obține un lot

spot_img

Ultimele știri