Cerul de pe Coasta de Vest a Statelor Unite a devenit portocaliu din cauza fumului de la incendii

in Schimb─âri Climatice 11 September 2020 101 Views

├Än jur de 14.000 de pompieri se lupt─â cu 28 de incendii majore de vegeta╚Ťie ├«n California. Fumul gros provenit din aceste incendii a blocat razele soarelui s─â mai ajung─â pe P─âm├ónt, astfel ├«nc├ót cerul din statele de pe Coasta de Vest a Statelor Unite a fost, ├«n ultimele zile, portocaliu.

Foto: Jessica Christian/San Francisco Chronicle

Anul acesta, incendiile de vegeta╚Ťie au ars peste 1,25 de milioane de hectare de terenuri (dep─â┼čind ├«nregistr─ârile anuale anterioare), provoc├ónd moartea a cel pu╚Ťin opt persoane.

Potrivit Cal Fire, agen┼úia pentru protec┼úia ├«mpotriva incendiilor, ┼čase dintre cele mai ample 20 de incendii de vegeta┼úie din istoria Californiei s-au produs ├«n 2020.

Miercuri diminea╚Ťa, localnicii din San Francisco au v─âzut o culoare a cerului mai pu╚Ťin obi╚Önuit─â, de galben-portocaliu-ro╚Öu, dup─â cum descrie Bay Area Air Quality Management District.

ÔÇ×Norii den╚Öi ╚Öi ├«nal╚Ťi de fum de la numeroasele mari incendii blocheaz─â aproape ├«n totalitate soarele ├«n anumite por╚Ťiuni din nordul Californiei, ├«n aceast─â diminea╚Ť─âÔÇŁ, a transmis pe Twitter Daniel Swain, cercet─âtor ├«n domeniul climei la Universitatea din California, Los Angeles.

Potrivit acestuia, stratul gros de fum a ├«nv─âluit ╚Öi vestul statului Oregon ┼či Washington.

ÔÇ×Asta nu e ceva ce vezi ├«n mod normal pentru c─â este nevoie de ni╚Öte condi╚Ťii specifice ca s─â se ├«nt├ómple astaÔÇŁ, a transmis meteorologul Brian Garcia, de la Serviciul Na╚Ťional de Meteorologie, pentru SFGate, citat de BBC. ÔÇ×Evident c─â este nevoie de incendii care produc cantit─â╚Ťi ample de fum.ÔÇŁ

Stratul de fum a persistat ├«n regiunea San Francisco ┼či joi, ├«nr─âut─â┼úind calitatea aerului, de┼či cea┼úa portocalie ├«ncepuse s─â se mai disipeze. Cu toate acestea, dac─â incendiile vor continua s─â ard─â, previziunile meteorologilor arat─â c─â sunt a╚Öteptate astfel de fenomene ╚Öi ├«n urm─âtoarele zile.

ÔÇ×Statul nostru este zdruncinat de aceast─â avalan┼č─â teribil─â de vreme uscat─â, v├ónt torid ┼či condi┼úii de secet─â, iar fenomenul nu va fi un eveniment unic. Din p─âcate, este un semn care preveste┼čte viitorulÔÇŁ, a spus joi Kate Brown, guvernatoarea statului Oregon.

Mai multe fotografii, aici.

Citește și: 
Valea Mor╚Ťii, California, a ├«nregistrat probabil cea mai ridicat─â temperatur─â de pe P─âm├ónt: 54,4 grade Celsius

Restaurantele din California adaugă o taxă de 1% pe nota de plată pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice

Agen┼úia European─â de Mediu avertizeaz─â c─â inunda┼úiile, secetele ┼či incendiile se vor ├«nmul┼úi din cauza schimb─ârilor climatice

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii