Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cercetarile climatice mai importante decat protocolul de la Kyoto

Lumea ar trebui sa abandoneze Protocolul Kyoto in lupta impotriva schimbarilor climatice si ar trebui, in schimb, sa mareasca investitiile in cercetarea energiei curate la zeci de miliarde de dolari pe an, sustin omul de stiinta britanic Gwyn Prins de la London School of Economics si cercetatorul in schimbari climatice Steve Rayner de la Universitatea Oxford, informeaza Reuters.

Guvernele ar trebui sa priveasca incalzirea globala ca pe o provocare strategica, precum Campania Statelor Unite de a trimite un om pe Luna in 1969 sau a ajuta Europa sa-si revina dupa cel de-al doilea razboi mondial, si sa se indeparteze de litera protocolului, au spus acestia.

"Este timpul sa scapam de Kyoto. Protocolul este o expresie simbolica a preocuparii guvernelor fata de schimbarile climatice dar ca instrument de reducere a nivelului emisiilor a esuat", au scris acestia in jurnalul Nature.

Protocolul de la Kyoto obliga 36 de natiuni industriale sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 5 procente fata de nivelul din 1990 pana in 2008 – 2012. Dar multe intre acestea nu isi respecta obiectivele, ceea ce dovedeste ca Protocolul Kyoto nu este util.

"Este rezonabil sa asteptam ca economiile majore ale lumii si marii emitatori de noxe sa investeasca tot atat de multi bani acestei provocari (energia regenerabila – n.r.) cat investesc in cercetarea militara, spre exemplu – in cazul Statelor Unite, cam 80 de miliarde de dolari pe an", au spus acestia.

Cercetatorii considera ca protocolul de la Kyoto a fost bazat pe tratate de protectie a stratului de ozon si limitare a ploilor acide, care s-au bazat doar pe reducerea anumitor poluatori. Dar schimbarile climatice afecteaza intreaga economie iar solutiile trebuie sa fie mai complexe decat reducerea unor emisii de gaze.

Acestia considera ca preocuparea la nivel mondial ar trebui sa-i vizeze pe principalii responsaibili pentru emisiile de gaze cu efect de sera si nu pe cautarea unui acord intre cele 176 de tari care au ratificat protocolul de la Kyoto.Gwyn Prins si Steve Rayner considera ca initiative, cum a fost cea a presedintelui Bush de a reuni la Washington tarile cu cele mai ridicate niveluri de emisii, sunt necesare pentru a ajunge l o intelegere globala.

Presedintele american a respins in 2001 protocolul de la Kyoto motivandu-si alegerea prin costul ridicat al reducerilor emisiilor si neimplicarea tarilor sarace. Sustinatorii protocolului de la Kyoto il considera un prim pas in incetinirea efectelor schimbarilor climatice cum sunt inundatiile, valurile fierbinti si cresterea nivelului marilor.Cei doi experti considera ca ar trebui fi create piete ale emisiilor de gaze dar pana in prezent initiativele in acest sens au esuat sa produca preturi stabile, suficient de mari, pentru a limita folosirea combustibililor fosili.

Cercetatorii considera ca tarile ar trebui sa experimenteze mai mult idei in locul unei continuari a proiectului de reducere a emisiilor dupa 2012. "Desi o abordare de acest fel poate parea inceata si indelungata este poate singura solutie de a construi institutiile credibile de care are nevoie piata", au declarat cei doi.

Foto: reuters.com

spot_img

Ultimele știri